Příběh ve hře spíše přítomný není, než je. Hlavní hrdinkou je malinká dívenka Six schovaná v žluté pláštěnce. O co přesně v Little Nightmares jde, je na interpretaci hráče. Holčička se pohybuje v temných lokacích jako vězení, doupě, kuchyně a v několika částech prohnilé lodi. Trápí ji hlad, kručí jí v bříšku tak, že málem ztrácí vědomí. Prvek hladu hraje v Little Nightmares obrovskou roli, byť není dotažen k dokonalosti.

Six živoří a požírá vše, co jí přijde pod ruku, včetně krysího masa. Pak se ale schovává v kuchyni, kde je žrádla habaděj, ale zájem o něj nejeví. Škoda, tahle chybka nám vadila. Tato videohra je totiž celkem jedna z těch, na které se jen tak nezapomíná. Atmosféra je naprosto děsivá. A nejde o prvoplánové lekačky. Tohle je čistý strach z toho, co prožíváte a vidíte na obrazovce. A že vám z toho bude nejednou úzko. To nám můžete věřit.

Porcování masa
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Little Nightmares je hodně stylová záležitost. Má osobitou grafiku, a i když dění vypadá jako dvourozměrné, je trojrozměrné v pevně daných reáliích. Dění na Six nahlíží zboku, ale je to jenom kvůli atmosféře. Spadnout a zabít se můžete kdykoliv. A neopatrnost při skákání není tím jediným, kdo se vám postaví. Stvůry mnohdy uvidíte jen díky zapalovači. Unikat budete krvelačným pijavicím i mnohem větším protivníkům.

Těmi budou dlouhoruký slepec, naštvaní kuchaři i poslední dáma. Jako pomocníci se zdají být jenom skřítci. Je to ale pravda? Little Nightmares je totiž mnohem víc než jen hopsačkou. Tato hra je plná logických hlavolamů, nad kterými si budete zavařovat mozky, a nezřídka kdy se změní v plíživou akci. Před obřími protivníky, kteří jsou tak velcí právě proto, abyste se vcítili do dětské role. Little Nightmares je umělecká hra každým coulem.

Fotogalerie
47 fotografií
Hra je vskutku vtahujícím dílem. Od začátku do konce vás nepřestane nudit ani udivovat. Bohužel konec přijde dříve, než byste si to přáli. I na první zahrání je po pěti hodinách konec – a to je mnohem dříve, než by kdokoliv chtěl. Je to velká škoda, protože jak je vidět, tvůrci toho měli opravdu hodně co říct. Pokračovat dále lze jenom s dodatečným stahovatelným obsahem a to je už další pohádka. Tedy ne pohádka, ale noční můra.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

Plusy:
Strašidelná atmosféra, která by se dala krájet
Hopsačka s hlavolamy a prvky plíživé akce
Výjimečné umělecké pojetí
Od začátku do konce vtahující

Minusy:
Krátká hra

Infobox
Datum vydání: 28. dubna 2017
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 699 Kč (konzole), 499 Kč (PC)
Výrobce: Tarsier Studios
Vydavatel: Bandai Namco Entertainment
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ