Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rusové na all inclusive syslili alkohol i toaleťák. Češi „odklání“ jen snídani

Autor: val - 
4. července 2017
05:02

Ruský pár na dovolené v tureckém hotelu šokoval svým počínáním, když „syslil“, co mu přišlo pod ruku. Personál je ale za pomoci kamer přistihl a nechal všechno zaplatit. Jak jsou na tom čeští turisté? Podle odborníků na cestovní ruch lépe. Doby, kdy se Češi chovali podobně neukázněně, jsou prý pryč. A zásoby si někteří dělají jen během snídaní.

Manželé Rustam Fachtlislamov (25) a Marija Kasjanovová (35) po celý týden pobytu v tureckém letovisku Alanya pilně „syslili“ všechno možné. V zavazadlech domů chtěli propašovat několik plastových lahví plných likéru Bailey’s slitého z minibaru, 14 rolí toaletního papíru, hotelové trepky, župany, pár kilo pomerančů, zásobu sušenek i rostliny, které vytrhli ze záhonu v hotelové zahradě. Personál hotelu je však přistihl a nechal je zaplatit v přepočtu kolem pěti tisíc korun.

Čeští turisté jsou podle expertů mnohem ukázněnější. „V takhle absurdním rozsahu to určitě nemáme. Samozřejmě občas se přihodí, že si někteří lidé berou věci ze snídaně, ale ve chvíli, kdy je na to upozorníme, tak toho nechají,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Češi už jsou na úrovni západních turistů

I Češi prý měli v tomhle ohledu své stinné chvilky, ty už jsou ale podle něj pryč. „To byla ta doba 90. let, kdy lidé nebyli zvyklí cestovat, ale od té doby se kultura cestování změnila k lepšímu a česká klientela je v tuhle chvíli srovnatelná s jakoukoli západoevropskou klientelou,“ zmínil.

Podobně se nedávno pro Blesk.cz vyjádřil i ředitel cestovní kanceláře Fischer Jiří Jelínek, podle kterého se v posledních 10 až 15 letech zásadně proměnily požadavky na dovolenou. Češi si prý více dopřávají. „Ze tříhvězdičkových hotelů se přesunuli do čtyř a pětihvězdičkových. U stravy už jim nestačí polopenze, ale často chtějí all inclusive,“ říká Jelínek. Podle něj jsou pryč doby, kdy si Češi „syslili“ jídlo do tašek nebo si k moři vozili řízky a konzervy.

A že zmíněný ruský pár nachytaly bezpečnostní kamery v hotelu? Podle Papeže to není nic nestandardního. „Veřejné prostory pod kontrolou být musí. Něco jiného jsou kamery na pokojích nebo v soukromí, ale co se týká veřejných prostor, jako jsou výtahy, chodby nebo jídelny, tak tam kamerový systém musí z bezpečnostních důvodů v dnešní době už být,“ podtrhl.

gabreta ( 4. července 2017 20:23 )

Nemusím hodnotit Rusáky a stačí se kouknout do Varů, jak se tam slítají nenažranci, jak mouchy na kravský ho*no! A to jsou "serebrity"!!

klara23_ ( 4. července 2017 17:13 )

Zpráva je zavádějící a dá se těžko paušalizovat, rozhodne neplati ze Rusku jsou socky co se takhle chovaj a češi uz jsou na úrovni zapadni klientely. Naopak, tech bohatych v Rusku je vic nez u nas a jsou na hotelech kde cestina nezni a u nas zase vic socek (takovych co jedou k mori a podobaj se v mnohym paru ve zprave). Osobne povazuju vrchol trapnosti (delani ostudy česku) ty tisice lidi co jezdej autem do Chorvatska a misto tamnich restauraci a hotelů si vozej svy jidlo prip. vytloukaj tamni supermarkety a neco klohní na miste. To je mi fakt stydno. Nez byt za trapaka bych s prazdnou kapsou jela radsi nekam na penzion na Machac, Lipno, Slapy a uzivala si skromnejsi dovolenou ale s tim ze mi nekdo vari - restaurace a jsem obslouzena a odpocivám.

venkov4ever ( 4. července 2017 14:23 )

Rustam Fachtlislamov je asi takový Rus, jako Dežo Mižigár Čech. Ale účelu bylo dosaženo a o to jde až v první řadě.

montevideo ( 4. července 2017 14:20 )

Běžet na jídlo o půlhodiny dřív ze strachu, aby mu někdo něco nevyžral, může jen nenažraný buran .

montevideo ( 4. července 2017 14:06 )

Češi se ještě neodnaučili jiný buranský zvyk. Jakmile nasednou do vlaku nebo autobusu, začnou žrát, v nejhorším případě řízky. To mám chuť je zatlouct do země, jak se za ně stydím.

Zobrazit celou diskusi