Crash Bandicoot N. Sane Trilogy obsahuje tři videohry v jednom balení. Jde o klasiky Crash Bandicoot, Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back a Crash Bandicoot 3: Warped. Všechny ale prošly pro tuto kompilaci značnou vizuální proměnou. Nyní již nemají rozmazanou kostičkovanou grafiku, ale vypadají jako nejmodernější animované snímky od filmového studia Pixar.

Animace jsou o několik generací dál, pohyb postav je o dost propracovanější, textury ostré a na nejrůznější vizuální efekty narazíte na každém kroku. Stejnou proměnou prošel i soundtrack, u něhož sice poznáte známé melodie, ale jsou taktéž předělány. A na starost je dostal evidentně muzikant s hodně citlivým hudebním sluchem. Hudba a zvuk lahodí uchu. I hluk při pověstném rozbíjení beden a sbírání jablek.

Coco Bandicoot v Číně.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
I ovládání se dočkalo značného vylepšení. Crashe i jeho kamarádku Coco je nyní možné ovládat vždy analogovou páčkou, což v minulosti nešlo. Ale jak hra sama vybízí – nejvěrnější herní retro zážitek zažijete, když budete hru ovládat digitálními šipkami. Je to peklo, víme, ale tvůrci z Vicarious Visions, kteří předělali klasiky od Naughty Dog, mají pravdu.

Ostatně, nostalgie je tím, co hráče ke hře přitáhne nejvíce. Právě vynořující se vzpomínky vás opět vtáhnou do dění. Rádi si připomenete útěk před balvanem z jedničky stejně jako pelášení před ticeratopsem z trojky. Stejně tak jízdu na kanci i ledním medvědovi, plavbu na motorovém surfu i závody na motorce. A co teprve potápění pod vodou? Paráda!

Crash Bandicoot na motorce.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Ve všech třech dílech je tolik nezapomenutelných scén, že fandům ani nevadilo, že jedna kopíruje druhou. Z dnešního pohledu už ovšem vadí, že všechny levely jsou pouze téměř 3D s velmi omezeným pohybem ve vytyčených koridorech. Tyto úrovně střídají čistě dvourozměrné části, které v kombinaci s trojrozměrnou grafikou vytvářejí klasickou 2,5D hopsačku.

Pokud začnete prvním dílem, všimnete si vysoké obtížnosti. Ta se zalíbí pamětníkům, ale mladší hráči budou prskat a nadávat. Druhý díl je stále obtížný, i když je znatelně přístupnější. Třetí díl je v porovnání s prvními dvěma jednoduchý. Celkově je ale znát, že design úrovní je zastaralý a chování nepřátel imbecilní. Chodí pouze ve vytyčených cestách, což je dnes již věc nevídaná.

Fotogalerie
46 fotografií
Crash Bandicoot N. Sane Trilogy je parádní záležitostí pro letité hráče. Právě pro ně je totiž tato retro kompilace určena. Těžko si ale představit, že zaujme mladší ročníky. I přes moderní vizuální a hudební stránku je znát, že tyto hry pocházejí z 90. let. Zub času je na všech třech hrách znát. Pamětníci si však přijdou na své. Pro ně půjde opět o herní extázi.

Hodnocení Blesk.cz: 7/10

Plusy:
Krásný závan nostalgie
Tři retro hry v jednom balení
Moderní přepracovaná grafika a hudba
Vysoká obtížnost zůstala
Pro pamětníky stále zábava

Minusy:
Z dnešního pohledu zastaralé
Omezený pohyb v koridorech je frustrující
Že vysoká obtížnost zůstala, je i minus

Infobox
Datum vydání: 30. června 2017
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro)
Cena: 999 Kč
Výrobce: Vicarious Visions
Vydavatel: Activision
Distributor v ČR: ABC Data
Jazyk: AJ