Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Léky si vyzvednete tady! Doktoři tlačí pacienty do „svých“ lékáren

Autor: Zuzana Štíchová - 
1. července 2017
05:00

Lékárnická komora se pozastavila nad praktikami některých lékařů, kteří tlačí na pacienty, aby si vyzvedávali léky pouze v jimi určených lékárnách. A zároveň upozorňuje: Jejich nátlak je nelegální! Přesto lékaři tvrdí, že pokud si nemocní nevyzvednou předepsaný lék v předem určené lékárně, znovu jim ho nepředepíšou nebo je nepustí autem do areálu nemocnice. Recepty navíc na některých místech nemají standardní podobu, tudíž má pacient pochybnost, zda je přijímá i jiná lékárna.

Nátlak, zastrašování, neetické a nestydaté jednání. Tak mluví lékárníci o praktikách některých nemocnic, které se rozhodly „ždímat“ své pacienty stůj co stůj. Přesvědčují je totiž, někdy i pod pohrůžkami, že léky na předpis musí nakoupit v jejich lékárně a nikde jinde. Výdělek z ní jde totiž nemocnici do kapsy.

„Ano, naši členové – lékárníci, kteří pracují v různých druzích lékáren i u různých zaměstnavatelů, se na vedení České lékárnické komory obracejí s problematikou směrování pacientů do konkrétních lékáren. Někdy se na nás obracejí i samotní pacienti,“ potvrdila problémy její mluvčí Michaela Bažantová.

Především by pacienti měli vědět, že mají právo si vyzvednout lék v kterékoli lékárně a že lékárníci v kterékoli lékárně jim mohou vydat kterýkoli lék předepsaný na recept, žádné omezení podle typu lékárny neexistuje. A že nátlak na ně je nelegální a upírá jim jejich základní právo,“ vzkázala pak pacientům.

Jde totiž zejména o seniory, obávající se o své zdraví, strachující se z nemoci a často vystresované už samotnou návštěvou nemocničního zařízení. Lidé v takové situaci se často bojí lékařům odporovat – a toho někteří z nich využívají.

Do své lékárny například láká pacienty Nemocnice Tábor. Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů třeba tím, že poskytuje lidem slevy z doplatků. To ale nutně nemusí znamenat, že pacienti skutečně nakoupí lék levněji. Před několika měsíci vypadala třeba lákadla takto:

Takhle láká své pacienty Nemocnice Tábor. Takhle láká své pacienty Nemocnice Tábor. | Archiv Blesku

Podle konkurence probíhá podobná praxe v Táboře i nadále. „Některé nemocnice vydávají recepty, které vypadají spíše jako slevový kupon než jako předpis, což také zejména seniory mate. Navíc nabízená sleva z doplatku je spíše symbolická, protože činí jen několik procent. Není to v kolizi se zákonem, ten určuje, jen jaké údaje předpis obsahovat musí, nikoli to, co obsahovat nesmí, ale je to hodně zavádějící. To je například případ nemocnice v Táboře,“ popsal Blesk.cz Michal Petrov z lékáren Dr. Max, jednoho z největších řetězců v Česku. 

„Naše nemocnice v současné době využívá možnosti vystavit recept buď v klasické podobě se všemi náležitostmi, které nám ukládá zákon, nebo předáváme pacientovi unikátní kód pro vyzvednutí tzv. E-receptu. Oba způsoby vydaných receptů lze vyzvednout v jakékoliv lékárně. Pro pacienty je největší motivací nulový nebo jen minimální doplatek na předepsaných lécích a to je i filozofie našich lékáren. Díky zajímavým obratům v nákupu léků jsme docílili právě této výhody pro naše pacienty a díky tomu je o služby našich lékáren tak velký zájem,“ reagoval na dotazy ekonomický náměstek táborské nemocnice Miroslav Kubeš.

Nátlak probíhá různě, varuje komora i konkurence

Nejde ale jen o případné slevy na doplatcích léků, jejichž výhodnost nebo nevýhodnost senioři často jen velmi obtížně vyhodnotí. Způsobů nátlaku na nemocné lidi je mnohem víc.

„Můžeme zmínit například nepravdivé sdělení personálu předepisujícího zdravotnického zařízení, že lék je možné vyzvednout pouze v nemocniční lékárně, protože v žádné jiné jim lék pojišťovna neproplatí a budou si ho muset zaplatit,“ popsala za lékárnickou komoru Bažantová.

„Nebo je pacientovi sděleno, že mu je vydán jen interní recept, který platí jen v konkrétní lékárně. V některých nemocnicích, které vydávají elektronické recepty, není označena jejich průvodka a vypadá jako lístek k vyzvednutí v jediné, konkrétní nemocniční lékárně,“ přidala další příběhy. Lidé si ale stěžují anonymně, nikdo z nich si nechce lékaře znepřátelit.

Podobné případy slýchá i konkurence. „Nejde o paušální tvrzení, většina lékařů se tak nechová, ale setkáváme se se směřováním pacientů do těchto lékáren, někdy i poměrně nátlakovým způsobem. Je potřeba si uvědomit, že jde většinou o pacienty seniorského věku, kteří si netroufají odporovat lékařově autoritě,“ poznamenal Petrov a přidal konkrétní příběhy penzistů.

Opakovaně se setkáváme s případy, kdy jsou senioři klamáni, pokud jde o výši doplatků. Zrovna před týdnem nám jedna sedmdesátiletá pacientka v jižních Čechách hlásila něco podobného – ten tzv. nejnižší doplatek znamenal, že zaplatila o několik stovek korun za přípravek víc. Ve středních Čechách si nám jiný sedmdesátník – pro změnu muž – zase stěžoval na lékařovu pohrůžku, že pokud příště uplatní recept v jiné než doporučené lékárně, pak už do jeho ordinace chodit nemusí,“ popsal.

Týká se to i léků na rakovinu, zuří lékárníci

Výše zmiňované obchodní praktiky označují za nekalé a nechutné lékárníci na sociálních sítích. Ani jejich jména vzhledem k citlivosti tématu prozrazovat nebudeme. Tyto příspěvky se objevily na sociální síti jen během tohoto týdne, problém přitom trvá minimálně řadu měsíců.

FN Hradec Králové dle každodenních ohlasů instruuje pacienty, že od příště si budou muset své recepty už vyzvedávat pouze a jen v lékárně FN HK. Dostanou prý jakési interní recepty k vyzvednutí v lékárně samotné FN HK. A to ne proto, aby se mohli podívat na modrého robota (Lékárnu U Modrého robota – pozn. red.), nýbrž zdůvodnění zní, že proto, že FN z lékárny žije a potřebuje ekonomicky zabezpečit nemocnici, aby ta mohla pacienty kvalitně vyšetřovat a léčit,“ napsal jeden z nich.

Lékárníci na Facebooku zuří nad praktikami nemocnic, které pod nátlakem posílají pacienty do svých lékáren. Lékárníci na Facebooku zuří nad praktikami nemocnic, které pod nátlakem posílají pacienty do svých lékáren. | Facebook

„Pacientům je tak v rozporu s veškerou legislativou, etikou i právy upíráno právo svobodné volby lékaře a lékárny a jsou naprosto nestydatě směřováni jen do jediné lékárny,“ podotkl. „Jedná se o slovní kampaň (nebojím se říct o slovní zastrašování) vůči nebohým pacientům. Dělají si z nich rukojmí. A můžu vás ujistit, že primárně se jedná o nátlak na ty pacienty, co užívají drahá imunosupresiva (např. pacienti po transplantacích – pozn. red.), drahé onko-léky apod.,“ upozornil také. Jeho slova potvrdila další z lékárnic.

Fakultní nemocnici v Hradci Králové, která je přímo řízená a také financovaná ministerstvem zdravotnictví, jsme požádali o reakci. Odpověď jsme ale nedostali. Jako důvod uvedla začínající dovolené a krátký termín na zpracování reakce.

Tyto praktiky jsou o to ohavnější, že jsou používány u osob již tak velmi stresovaných svojí nemocí. Když vás někde léčí a vám jde o život, jste jim vděčný. A když vás v takové situaci nabádají, ať nechodíte jinam, nepůjdete. Pochopitelně. Ještě by se na vás rozkřičeli nebo rozzlobili, nebo vás přestali léčit nebo vás začali léčit hůř. Prostě jste v submisivním postavení a vyhovíte tomu protizákonnému a nechutnému vydírání. Je to hanba neumět soupeřit s veřejnými lékárnami jinak nežli nekalou soutěží a směřováním pacientů,“ přisadil si lékárník a jeho kolegové naprosto souhlasili.

Podívejte se na další stížnosti lékárníků:

Lékárníci na Facebooku zuří nad praktikami nemocnic, které pod nátlakem posílají pacienty do svých lékáren. Lékárníci na Facebooku zuří nad praktikami nemocnic, které pod nátlakem posílají pacienty do svých lékáren. | Facebook

Lékárníci na Facebooku zuří nad praktikami nemocnic, které pod nátlakem posílají pacienty do svých lékáren. Lékárníci na Facebooku zuří nad praktikami nemocnic, které pod nátlakem posílají pacienty do svých lékáren. | Facebook

Před půl rokem měly zase problémy farmaceutické firmy. Hrozilo, že budou mít povinnost dodávat své léky všem distributorům. Tady je reakce Martina Mátla, ředitele České asociace farmaceutických firem:

Video  Martin Mátl, výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem, o návrhu, aby měli výrobci léků povinnost dodávat všem distributorům.  - E15 - Adéla Čabanová
Video se připravuje ...

agfor ( 1. července 2017 11:44 )

Od té doby, co mi doktoři zavraždili tátu, pokusili se zavraždit matku a ještě ji okradli o příspěvek na mobilitu, mi můžou doktoři políbit pd*del, stejně jako zas*aná vláda tohoto rasistického státu.

senka ( 1. července 2017 10:23 )

Jako pacient jsem zažila stejný nátlak v pražské Vojenské nemocnici ve Střešovicích

zkzkz ( 1. července 2017 08:46 )

N E N A Ž R A N C I

Zobrazit celou diskusi