Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na kase chybí lidi. Penny, Globus, Albert i Tesco zvyšují platy prodavačkám

Autor: ČTK, Mii - 
30. června 2017
12:45

Pokladním, prodavačkám a dalším zaměstnancům na prodejnách řady velkých obchodních řetězců se od soboty zvýší základní mzda. Tesco, Globus, Albert či Penny Market navýší pracovníkům platy mezi pěti a 11 procenty. V některých řetězcích jde letos již o druhé zvýšení mezd. Obchodníky k tomu nutí nedostatek provozních pracovníků či snaha udržet si ty stávající.

Navyšování mezd nastartoval v březnu podle odborářů krok diskontu Lidl, který zvedl nástupní mzdu v obchodech o čtvrtinu. Průměrná mzda české pokladní ale roste jen pomalu. „Krok Lidlu v oblasti zvyšování mezd roztočil spirálu a ovlivnil chování ostatních řetězců,“ řekla v pátek předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) Renáta Burianová.

Průměrná mzda provozních zaměstnanců se podle ní v současné době pohybuje kolem 14 500 korun, liší se však řetězec od řetězce. Loni to bylo o 500 korun méně. Portál Platy.cz uvádí průměrnou mzdu na pozici prodavač 15 595 korun, u pokladní 15 319 korun. Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku přitom v prvním čtvrtletí letošního roku činila 27 889 korun.

„Nedostatek provozních zaměstnanců v prodejnách, snaha řetězců udržet si kmenové zaměstnance a také úspěšné kolektivní vyjednávání o mzdách,“ uvádí šéfka odborů důvody, které dále stojí za růstem mezd. Mzdy podle Burianové vzrostly především v obchodech, v nichž kolektivně vyjednává OSPO.

Zájem o práci v Lidlu stoupl o 100 procent

Letos se obchodní řetězce předhánějí v informování o nárůstu mezd svých zaměstnanců, ačkoli v minulosti většina z nich tyto údaje nezveřejňovala. Naposledy hypermarkety Globus oznámily, že zvýší svým zaměstnancům v obchodech od 1. července plat v průměru o 1000 korun měsíčně.

Tesco od soboty zvedne základní tarifní mzdy v průměru o 11 procent. Penny zvyšoval letos platy dvakrát, od 1. července čeká pokladní navýšení mzdových pásem v průměru o 860 Kč. Albert navýší od července mzdy zaměstnancům pracujícím na provozních pozicích v obchodech v průměru o pět procent.

Řetězec Lidl zvýšil od března nástupní mzdu zaměstnanců v obchodech o 25 procent, dosáhla tak 23 333 korun při čtyřicetihodinovém úvazku týdně. Průměrná mzda prodavačů a pokladních je podle firmy při stejném úvazku 24 897 korun.

Firma v březnu po navýšení mezd zaznamenala oproti předcházejícím měsícům rekordní nárůst počtu uchazečů o práci. „V konkrétním srovnání měsíců únor–březen se jednalo o téměř stoprocentní nárůst počtu zaslaných životopisů. Zájem vzrostl celorepublikově o všechny pracovní pozice,“ uvedla mluvčí řetězce Zuzana Holá.

VIDEO: Zavíraní obchodů o svátcích vzbuzuje emoce. Podívejte se na debatu Blesk.cz na toto téma

Asmodina ( 3. srpna 2017 01:40 )

konecne nekdo kdo to vidi i z te druhe strany. Co kecy,ale ty nadávky.... lidi jsou na nervy jenom spechaji a nekdy se to bukování prostě urychlit nedá.

Asmodina ( 3. srpna 2017 01:37 )

Milej chytrolíne, šefem nad pokladnami je vždy hlavní pokladní....kdo to dělal to moc dobre vi ale koukam ze tady je dneska radců,co na pokladní sypou popel,ale premysleli jste, jak nekdy se hnusne chovame my zakazníci? Aniz by jsme si to uvědomovali. Obcas je to s prominutim ten zakazník na přesdržku.

andrejcicka ( 1. července 2017 08:23 )

 Hihiii... pracuji v Tesco a přidali nám jen 350 kč.. tomu říkám vejvar... I kdyby zvýšili platy, tak zvednou i ceny potravin, oblečení, nájemné, hypotéky atd... Takže peníze a spokojený život nebudeme mít nikdy.

vosavopruz ( 30. června 2017 19:03 )

Vám se to zdá hodně,ale na Německo a žití v Německu nic moc.Něco jiného kdyby ste denně dojížděl třeba vlakem nebo autem,pak byste měl krásný plat.

agfor ( 30. června 2017 19:01 )

Za co chtějí přidávat v Penny ? Sprosté a urážlivé chování, hlídači se drze hrabou lidem v taškách, řvou na ně, že kradou i když to není pravda. Už jednou takovému kreténovi řekl, že jako bývý komouš už měl viset na kandelábru, tak ať drží hubu. Jde o zkušenost s PENNY v Litvínově U Bílého sloupu.

Zobrazit celou diskusi