Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Státní podniky se částečně „ulijí“ ze zveřejňování smluv, odklepli poslanci

Autor: Václav Lang, ČTK - 
28. června 2017
13:45

Poslanecká sněmovna ve středu ve zrychleném čtení schválila změny v registru smluv, který vznikl teprve nedávno. Od soboty začne fungovat v tom smyslu, že smlouvy, které v něm nejsou zanesené, neplatí. Poslanci ale narychlo schválili výjimky pro některé státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu, krajů a obcí.

Totéž má platit pro národní podnik Budějovický Budvar. Do evidence by se navíc nevkládaly například smlouvy, které se týkají nakládání s výbušninami, a kolektivní smlouvy.

Pro návrh hlasovalo 128 z přítomných 143 poslanců. 13 jich bylo proti. Novela nyní míří do Senátu.

Odpůrci tvrdí, že se takto „vykostí“ původně ambiciózní návrh, který měl přispět ke snížení korupce ve státní správě. Zastánci zase argumentují tím, že by zveřejňování některých smluv znevýhodnilo státní podniky na trhu.

Zákon o registru smluv začal platit loni v červenci a dopadl na stát, kraje a větší obce bez výjimky pro smlouvy s plněním nad 50 tisíc korun. Lidovci následně přišli s požadavkem vyčlenit z povinnosti Budvar kvůli obchodním důvodům. Následně poslanci schválili variantu plošných výjimek pro státní podniky – tu ale odmítl Senát.

Částečné výjimky pro firmy

Přijatá poslanecká novela žádné společnosti ze zákona nevypouští, předpokládá ale zvláštní režim pro firmy, které nejsou veřejnými zadavateli a mají průmyslovou nebo obchodní povahu. Nemusely by zveřejňovat smlouvy uzavřené v běžném obchodním styku. „Právě u těchto smluv byly v praxi zjištěny problémy s ochranou obchodně citlivých informací a navrhovaná novela potřebnou ochranu zajišťuje,“ píšou autoři v důvodové zprávě.

Určité výjimky by dostaly i Česká televize a Český rozhlas v případě například mimořádných přenosů nebo licenčních práv na sportovní utkání a veřejné vysoké školy a veřejné výzkumné instituce u smluv, které uzavírají se soukromou podnikatelskou sférou. U zdravotnických zařízení by nezveřejnění smluv na dodávky léků a zdravotnických prostředků neohrozilo jejich platnost.

Novela zavádí výjimku také pro Správu státních hmotných rezerv, která obchoduje i se společností Agrofert, donedávna vlastněné předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. Autorem návrhu je přitom Babišův poslanec Radek Vondráček. Ten však jakékoli nekalé úmysly odmítl.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa