Lékařka ještě absolvovala první výjezd do terénu, jenže její kolegové si všimli, že »něco« není v pořádku. „Inspektor provozu následně zajistil její vystřídání,“ zdůraznil ředitel záchranky Milan Klusák. Žena je kmenovou zaměstnankyní záchranky deset let, podle ředitele v minulosti neměla žádné problémy.

Šéf odborářů Bohuslav Zrza ale tvrdí, že inspektor, který dohlíží na zdárný průběh směny, pochybil, neboť jí měl zabránit v cestě domů autem a přivolat policii. To ovšem ředitel Klusák odmítl. „Prvořadým úkolem inspektora je, aby zabránil takové osobě v nástupu do služby či ji neprodleně vystřídal. Přivolání policie a další věci nejsou jeho povinností,“ obhajuje postup inspektora ředitel.

Odbory: Výpověď na hodinu!

Výměna názorů obou stran jen potvrzuje dlouhodobou zákopovou válku a četné přestřelky mezi oběma znesvářenými stranami jihomoravské záchranky. Rozcházejí se dokonce i ve způsobu, jak exces vyřešit. Odbory trvají na okamžité výpovědi s tím, že nebyl důvod, aby vedení vše protahovalo. 

„Na posledním sezení jsme se dohodli, že ve službě platí nulová tolerance alkoholu. Nevím tudíž, s čím vedení záchranky otálí,“ řekl Zrza. Případ se zdržel tím, že putoval na právní oddělení, které nyní předalo vedení své stanovisko. Ředitel Klusák ovšem jasně naznačil, že o osudu lékařky je rozhodnuto. „Je pro mě nepředstavitelné, aby zaměstnanec, který se dopustí pochybení takového rázu, mohl v naší organizaci nadále působit.“

Nejsilnější odborová organizace se v minulosti s vedením střetla také v několika případech, kdy se měl objevit alkohol v krvi jiných lékařů. „A bohužel to prošlo, ředitel je nechal ve funkcích. Tento nejednotný přístup k řešení podobných excesů nám vadí a je i jedním z důvodů trvající stávkové pohotovosti,“ dodal Zrza.

Ředitel záchranky, jak jinak, oponuje. „Loni i letos jsme řešili shodně po jednom případu, oba lékaři u nás už nepracují,“ upozornil Klusák. 

 „Alkohol u lékaře, to je velký problém, veřejnost to vnímá citlivěji než u jiné profese. Zvláště když se rozhoduje o zdraví a životě pacientů. Komora řeší čas od času podobné podněty, řada případů – například v soukromé praxi – nám ale zůstane utajena,“ posteskl si mluvčí České lékařské komory Michal Sojka.