Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Plivání a vykázání z krámu: Muslimské děti vyrazily na exkurzi o holokaustu

Autor: nka - 
28. června 2017
14:17

Šok čekal žáky berlínské základní školy během třídenního výletu do Polska, kam vyjeli s cílem dozvědět se víc o holokaustu. Třída s převahou dětí z muslimských rodin, v níž některé dívky nosí na hlavě šátek, se během návštěvy několika polských měst setkala s rasistickými útoky. Místní na ně plivali, polili je vodou a vykázali z obchodu. Přivolaní policisté stížnosti ignorovali.

Děti, které se dlouhodobě podílejí na projektu mapujícím osud evropských Židů za 2. světové války, během minulého týdne navštívily polské koncentrační tábory Treblinka a Majdanek a města Lublin, Lodž a Varšava. Žáci si odtud neodnesli pěkné vzpomínky, protože se na více místech setkali z nevraživostí.

VIDEO: Útoky na muslimky v šátku nejsou v Evropě výjimečné. Takhle v dubnu křičeli na ženu v hidžábu na letišti v Římě

Video  Muslimku nechtěli pustit do letadla v šátku. Drsnou hádku natočila.  - YouTube / Aghnia Adzkia
Video se připravuje ...

V Lublinu se školáci měli podívat do místní synagogy. Muslimským dětem ale vstup do ní zakázali kvůli „bezpečnostnímu riziku“, na ulici pak po jedné ze zahalených dívek plivli. V Lodži místní na děti křičeli a na ulici jakási žena na jednu z muslimek vychrstla vodu. Ve Varšavě jiné dívce v šátku vyhrožovali v hotelu, další vykázali z obchodu, protože mluvila po telefonu persky a podle ochranky „rušila klid zákazníků“.

Když si žáci s pomocí polské překladatelky stěžovali policistům, muži zákona je opakovaně ignorovali. „Dokonce jsme viděli, jak se na sebe policisté ušklíbají,“ popsala žačka Seydanur Kilicová německému rozhlasu. Když pak na případ upozornila polská média, vysvětlili představitelé policie, že strážníci školákům „nerozuměli“.

Žáci podle třídní učitelky „reagovali příkladně“ a dali opakovaně najevo, že „na základě reakcí jednotlivců nesoudí celou populaci“.  Přesto ale svorně tvrdí, že do Polska už nepojedou. „Už nikdy. Nebyla to žádná legrace,“ řekl rozhlasu jeden z chlapců.

Incidenty pobouřily německé muzeum holokaustu, který školní výlet uspořádalo. „Hlavně mě šokuje, že něco takového se stalo mládeži účastnící se výletu pod naší záštitou – výletu věnovaného tomuto tématu. To je obzvlášť smutné,“ řekl ředitel muzea Hans-Christian Jasch s tím, že si hodlá stěžovat na polském velvyslanectví v Berlíně.

Britská BBC v této souvislosti připomněla, že Polsko stejně jako Česká republika, Slovensko a Maďarsko odmítá přijmout uprchlíky z muslimských zemí a o tomto tématu vede spory s Evropskou unií.