Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Malí Japonci se učí česky. Sobotka před nimi bránil EU a mluvil o rozmazlenosti

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. června 2017
10:00

„Mám rád Českou republiku.“ Takováto lámaná slova zněla z úst malých Japonců, kteří se v Tokiu učí česky. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na jejich univerzitě dostal čestný titul – v taláru ušitém na míru. A ve své následné pamětní řeči hájil prohlubování a myšlenku EU. Zalitoval přitom, že zatím neexistuje přímé spojení mezi Tokiem a Prahou. Došlo však třeba i na v Japonsku stále populární Věru Čáslavskou.

Bohuslav Sobotka měl i druhý den státní návštěvy Japonska – první premiérské od roku 2005 – pořádně nabitý. Odstartoval jej na podnikatelském semináři, přihlížel výměně různých memorand, poté se přesunul na univerzitu Josai, která spolupracuje mj. s Masarykovou univerzitou. A kde mu dali čestný titul.

Japonci studují v Česku, Češi v Tokiu

„Naše pouto s ČR je velmi silné. Našimi partnery jsou Masarykova univerzita, VŠE a Univerzita Karlova. V posledních třech letech 14 našich studentů strávilo čas v českých institucích, pět českých studentů studovalo na Josai, další tři dorazí tento prosinec,“ vypočítával Akira Shirahata z tokijské univerzity.

„Nabízíme kurzy v českém jazyce. 583 studentů přijalo tuto výzvu v posledních pěti letech,“ uvedl. Část japonských studentů, kteří si za nepovinný předmět vybrali právě češtinu, v tu chvíli seděla v sále. A přihlížela tomu, jak premiér Sobotka přebral čestný titul Dr. h. c.

„Rozmazlené děti mírového období v EU“

Sobotka během své děkovné řeči zavzpomínal na cestu T. G. Masaryka do Japonska před vznikem samostatného Československa. Díval se však více do současnosti, když se pustil do obhajoby Evropské unie jako „klíčového přínosu Evropy pro stabilitu a mír ve světě“.

Sobotka Japonce upozorňoval, že je třeba evropskou integraci rozvíjet a starat se o ni. „EU se nachází ve zvláštní situaci,“ připouštěl však. A narážel na to, že i přes úspěchy EU klesla důvěra lidí v Unii. „Někteří Evropané nepochybně vnímají všechny její přínosy už jako samozřejmost,“ podotkl.

VIDEO: Sobotka dostal v Tokiu čestný titul a fotil se s mladými Japonci, kteří se učí češtinu

EU čelí možná největším výzvám ve své historii, míní Sobotka. A vypůjčil si slova francouzské ministryně Pollardové o tom, že „jsme se stali rozmazlenými dětmi mírového období, které Evropa zažívala, a zároveň poprvé od 2. světové války máme obavu, že život příštích generací bude horší než ten náš vlastní“.

Sobotka apeloval: Snižme rozdíly v EU

Odpovědí však nemá být méně evropské integrace. „Jedinou odpovědí musí být všestranná snaha o opětovné obnovení důvěry Evropanů v EU,“ uvedl Sobotka. Jednou z cest dle něj má být i snižování rozdílů mezi západem a východem, severem a jihem, větší solidarita mezi zeměmi. Jinými slovy sbližování životní úrovně v rámci Evropy, kdy v Německu či Rakousku nadále berou za srovnatelnou produktivitu práce i dvakrát či třikrát více peněz než v Česku, upozornil premiér.

Vyzdvihoval i výhody EU. „Mladí Evropané si dnes jen těžko umí představit doby, které nejsou tak dávno minulé, kdy bylo nemožné projet Evropu, aniž by na hranicích každého státu museli projít celní a pasovou kontrolou, objednat si online módní oblečení nebo oblíbenou elektroniku ve kterémkoliv z členských států, případně tam bez větších překážek odjet studovat,“ říkal Sobotka.

Přímé letecké spojení s Japonskem chybí hodně, přiznal Sobotka

Došlo i na dotazy japonských studentů češtiny, kteří se zajímali mj. o to, že i když je v Evropě řada teroristických útoků, Česko jich zůstává ušetřeno. „V tomto ohledu je ČR skutečně výjimkou a představuje úžasný bezpečný prostor,“ říkal jeden z nich. Sobotka Japoncům připomněl, že ČR patří mezi nejbezpečnější země na světě a kriminalita u nás klesá. Ale také to, že Česko dělá dlouhodobě velmi opatrnou migrační politiku.

„Pro nás, kdo studujeme český jazyk, je strašně důležité být v kontaktu s Českem, českým jazykem,“ podotkl japonský student. Sobotka připustil, že přímé a pravidelné letecké spojení na trase Česká republika – Japonsko výrazně chybí. „Podpořilo by to nejen turistický ruch, ale určitě i ekonomické vztahy. Já jsem tu věc zdůraznil i premiérovi Abemu,“ uvedl Sobotka a poukázal na to, co přinesla tři přímá spojení mezi Čínou a ČR. Připomněl, že Japonsko je i pro Čechy zajímavá lokalita a ročně jej navštěvuje 10 tisíc Čechů. 100 tisíc Japonců pak míří ročně opačným směrem.

VIDEO: Sobotka mluvil na tokijské univerzitě o přímé lince s Japonskem i Věře Čáslavské

Vzpomínky na Čáslavskou

Během Sobotkovy přednášky na tokijské univerzitě padla i zmínka o Věře Čáslavské, která je v Japonsku stále populární.

„Já jsem zjistil během své cesty v Japonsku, že paní Čáslavská zde má stále velkou popularitu, je velkou autoritou. Mě velmi mrzí, že bohužel paní Čáslavská zemřela, nicméně zůstává i určitým symbolem česko-japonských vztahů. Náš olympijský výbor přemýšlí, jak připomenout osobnost paní Věry Čáslavské i tady v Japonsku, v Tokiu, přemýšlíme o určitých iniciativách, které by byly navázány na konání olympijských her, které se připravují. Určitě to vyústí v nějaký konkrétní projekt,“ slíbil Sobotka.

A to v době, kdy je již nyní patrná i v samotném Tokiu rozjetá příprava na olympijské hry – včetně nových staveb zakrytých plachtami s logem olympiády či řady billboardů.  

Čapkův robot i český chmel

Jak na univerzitě, tak předtím na podnikatelském fóru označoval Sobotka Japonsko jako klíčového partnera pro ČR, který je druhý v objemu investic v Česku – hned za Německem. 

A jeho slova dokládali i tamní odborníci. „Je zde 250 japonských společností podnikajících v ČR, produkujících přes 47 tisíc pracovních míst. Na druhé straně je zde pouze devět českých společností operujících v Japonsku,“ upozornil ve své úvodní řeči šéf japonské společnosti Jetro Hiroyuki Inshige.

Výrazné možnosti vidí Inshige v oblasti průmyslu 4.0. Pozastavil se nad vývojem robotiky – a připomněl, že to byl právě český spisovatel Karel Čapek, kdo slovo robot vynalezl. V rámci podnikatelského fóra se přitom vyměňovala i memoranda o porozumění – jedno s cílem společného výzkumu a výměny specialistů v lékařské oblasti, druhé o spolupráci právě v oblasti robotiky.

O tom, co naopak Češi vyváží do Japonska, mluvil ve své řeči Bořivoj Minář, viceprezident české Hospodářské komory. Zmínil např. i potenciál českého chmele. Ale také v oblasti letectví či strojírenství.

hejhej ( 29. června 2017 16:19 )

Bývalý pedseda ČSSD a bohužel stále ještě premiér, kam příjde leze svými bláboly do řiti EU a přehlíží názory většiny občanů. Už se těším ,doufám, že ne marně, že ten ksicht už po volbách neuvidím.

moiaza ( 28. června 2017 13:09 )

 Jak může ten blb bránit něco, co se rozpadá? Je vidět, co za hlupáky máme ve vládě. Sobotka a jeho tlupa je pro mě nevolitelná.

Jakk ( 28. června 2017 12:59 )

Sobotkovi by měli zakázat někam jezdit. Propaguje sprofanovanou EU a tím mluví jen za sebe a ne za ČR, dělá jenom našemu národu ostudu.

krupan10 ( 28. června 2017 12:18 )

ten Sobotka je kret.én

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa