Každé léto vídáme na obrazovkách divácky úspěšný seriál Chalupáři a s ním i Bohouše Císaře, kterého si zahrál Josef Kemr. Ten dlouho nevěděl, že má v těle zhoubnou nemoc.

Jak na krutou diagnózu reagoval, vzpomínala před časem jeho někdejší kolegyně z Chalupářů, představitelka Aranky Luba Skořepová (†93). „Vůbec o tom nemluvil, ale měl šílený bolesti. Ke konci nemohl ani polykat, protože to měl i v krku,“ uvedla pro deník Aha! Skořepová před svou smrtí loni v prosinci.

„Na našem interním oddělení byl vyšetřován pro delší zažívací potíže a celkovou sešlost. A bylo prokázáno, že je tam vážné onemocnění žaludku. Při podrobném vyšetření bylo zjištěno, že je to zhoubné nádorové onemocnění žaludku,“ prozradil hercův lékař, docent František Chaloupka.

Ten v dokumentu ČT Příběhy slavných odhalil, jaké měl představitel dědy Komárka ve filmu Na samotě u lesa požadavky. „Prosil mě, abych dal mu rukoudáním slovo, že zaprvé řeknu, jakmile bude jasná histologie, tak o jakou chorobu se jedná. Zadruhé, že mu řeknu po operaci, v jakém rozsahu ta choroba byla a jestli jsou nějaké šance na další přežití.“

„A hlavně zatřetí, nebudou-li tyto šance, takže mu řeknu v momentě, kdy se bude blížit konec života, kdy bude jasné, že už je blízko k smrti,“ doplnil doktor. Kemr, který by se 20. června 2017 dožil věku 95 let, tak vyžadoval zejména upřímnost. Jakkoliv byla krutá. Byl totiž silně věřící, pravidelně též chodil do kostela a z vlastní vůle jezdil opravovat kapličky u silnic. Jak navíc sám kdysi přiznal v jednom rozhovoru, z odchodu z tohoto světa strach neměl. „Nebojím se smrti. Jsem na ni připravenej.“

VIDEO: Plachý herec Josef Kemr: Co o něm řekly Bohdalová, Skořepová a Maciuchová?

Video
Video se připravuje ...

Plachý herec Josef Kemr: Co o něm řekly Bohdalová, Skořepová a Maciuchová? 

Fotogalerie
35 fotografií