Aplikace s názvem Ventusky zobrazuje počasí jako provázaný systém. „Například hurikán v Atlantiku ovlivní i rozložení tlakových útvarů v Evropě. Naše aplikace umožňuje zajímavým způsobem zobrazovat právě tuto provázanost,“ vysvětlil jeden z tvůrců David Prantl, který na projektu spolupracoval se svým bratrem Martinem a Markem Mojzíkem.

 

Martin Prantl se v doktorském studiu zaměřil na vizualizace dat, jeho bratr David už před několika lety založil společnost InMeteo. Ta poskytuje meteorologická data českým společnostem. „Tvůrci tak při zpracování aplikace využili dlouholeté zkušenosti z oboru,“ uvedla mluvčí univerzity Kamila Kolářová.

Aplikace získala svým autorům druhé místo v soutěži Vodafone Nápad roku 2017 a zároveň mimořádnou cenu za startup roku, která se uděluje projektům s největším potenciálem do budoucna. „Přihlásilo se téměř 200 projektů a máme velkou radost, že v silné konkurenci uspěl právě ten náš. Soutěž nám pomohla navázat nové kontakty a dostali jsme také důležitou zpětnou vazbu od zákazníků a potencionálních klientů,“ řekl David Prantl.

 

O aplikaci Ventusky už projevily zájem velké letecké nebo námořní společnosti. „Kromě počasí dokáže sledovat také výšky vln a v oblastech postižených hurikány nebo tajfuny může pomoci s přesnější předpovědí počasí,“ dodal David Prantl.

VIDEO: Podívejte se na rady, jak přežít letní vedra ve městě.

Video
Video se připravuje ...

Počasí s Dagmar Honsovou - Jak přežít léto ve městě? Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený