Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Teror v Petrohradu domluvili přes messenger. Zprávy nejde rozšifrovat

Autor: nka - 
26. června 2017
21:53

Sebevražedný atentátník a jeho komplicové, kteří zosnovali dubnový útok na metro v Petrohradu, čin naplánovali pomocí internetového messengeru Telegram. Oznámila to ruská agentura RIA Novosti s odkazem na tajnou službu FSB. Jde o další případ, kdy teroristé k přípravě útoku využili šifrované zprávy z mobilních aplikací.

Sebevrah Akbardžan Džalilov útok naplánoval s několika spolupachateli za pomoci konzultanta ze zahraničí na šifrovaném chatu. „Během vyšetřování útoku spáchaného 3. dubna v petrohradském metru jsme z důvěryhodných zdrojů zjistili, že sebevražedný atentátník, jeho pomocníci a zahraniční poradce používali aplikaci Telegram k tomu, aby udrželi v tajnosti své zločinné úmysly ve všech stadiích organizace a přípravy teroristického činu,“ oznámila FSB v prohlášení.

Výbuch zdemoloval vagon metra a zabil 16 lidí:

Video  Útok v Petrohradu: Takhle mladík zabíjel v metru.  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka_ZIK500_7-NOW
Video se připravuje ...

Džalilov se odpálil 3. dubna ve vagonu mezi stanicemi Sennaja ploščaď a Technologičeskij institut. Při výbuchu zemřelo 16 lidí. Další bombu naplněnou hřebíky policisté objevili ve vestibulu metra na stanici Ploščaď vosstanija, nálož se ale podařilo bezpečně zneškodnit.

Aplikace Telegram podobně jako další internetové messengery umožňuje posílat šifrované zprávy, které bezpečnostní složky nedokáží rozluštit. Tyto aplikace proto pro teroristy představují oblíbený komunikační kanál. Velká diskuse na toto téma se rozpoutala například v Británii po útoku na Westminsterském mostě v Londýně, kde islamista najel do davu, zabil čtyři lidi, a poté ubodal policistu. Tehdy se zjistilo, že vrah do poslední chvíle aktivně komunikoval v aplikaci WhatsApp, jeho zprávy ale policie nemohla dešifrovat a společnost přístup k nim vyšetřovatelům poskytnout odmítla.

Nyní ruské úřady udeřily na tvůrce aplikace Telegram Pavla Durova. Toho tlačí, aby tajné službě poskytl klíč k šifrování aplikace, jinak Telegram zablokují. To Durov odmítá s tím, že jeho společnost proti terorismu bojuje a od začátku června už zablokovala přes pět tisíc skupin spojených s jeho propagací.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi