Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Moravském krasu chtějí vymýtit českého lva. Berou na něj rozbrušovací pilu

Autor: ČTK, bk - 
25. června 2017
15:44

Správa Chráněné krajinné oblasti Moravský kras se potýká s přelepováním malých státních znaků na cedulích moravskými orlicemi, celkem byly takto poničeny tři desítky cedulí. Škody jdou do tisíců. Jak ČTK řekl zástupce vedoucího správy Antonín Tůma, organizace chystá trestní oznámení.

S přelepováním českých lvů na malém státním znaku se správa potýkala už loni, stalo se tak asi u 15 cedulí. „Loni dotyčný cedule pouze přelepoval, případně, než je přelepil, tak na malý státní znak nakreslil kosočtverec,“ uvedl Tůma.

Letos se situace opakuje, za poslední dva měsíce kdosi poničil či odcizil dalších deset až 15 cedulí. „Ty odcizené má, předpokládám, dotyčný doma a upravuje je. Oproti loňskému roku totiž cedule nejen přelepuje, ale orlici na ně kromě lepení i přinýtuje. Kosočtverec na státní znak ještě před tím 'nakreslí' rozbrušovačkou,“ uvedl Tůma.

Chráněná území, přírodní památky, národní parky a podobné celky musejí být označeny ze zákona. Podle Tůmy dobrovolným strážcům zabere hodiny času, než škody po dotyčném opět napraví. Už loni podle něj dotyčný odcizil fotopast, a správa kvůli tomu na neznámého pachatele podávala trestní oznámení. Další chystá nyní, protože jí kvůli ničení cedulí došla trpělivost.

„Člověk se opravdu diví, že dotyčného baví aktivitu tímto způsobem vyvíjet. Stojí ho to čas, peníze, plýtvá tím pohonné hmoty. Pro propagaci Moravy jako historické země by přece mohl najít mnohem efektivnější cestu,“ podotkl Tůma.

Malý státní znak se symbolem lva se používá při označení například přírodních rezervací nebo přírodních památek či památných stromů. Větší celky, například národní parky či chráněné krajinné oblasti, označuje velký státní znak. Na něm jsou kromě lvů i moravská i slezská orlice.

Jak to vypadá v části jeskynního komplexu Býčí skála u Adamova? Podívejte se:
Video  Komentovanou prohlídku části Jeskynního komplexu Býčí skála u Adamova si dnes nenechaly ujít stovky návštěvníků  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi