Model se čtyřmetrovou věží se rázem stal nejvyšším v parku a jedním z nejvyšších v Evropě. Vězni se s ním piplali půl roku. „Spolupráce funguje perfektně, vězni jsou šikovní. Za sebe můžu říci, že hodláme spolupráci prohlubovat a rozšiřovat na více modelů,“ uvedl šéf parku Boheminium Tomáš Slifka.

Dokončovací práce dělali přímo modeláři Boheminia. „Katedrála je vyrobená z tvrdého plastu, opakující se drobnosti zvládla 3D tiskárna, ale třeba sochy jsou všechny ručně vyřezávané, “ řekl Slifka.

Model byl původně bílý, konečnou podobu mu vtiskla malířka. „Poté, co se dokončila malba a všechny nátěry, tak model prošel takzvanou glazurou. Na model se nastříkal speciální bezbarvý lak, který barvy zafixoval a také zvýšil jejich odolnost při nepříznivém počasí,“ vysvětlil Slifka.

Tvůrci modelu se obrátili i na znalce plzeňské katedrály, architekta Jana Soukupa, se kterým některé věci ohledně stavby konzultovali. „Je to hodně věrná kopie, takový obraz katedrály, který ji vystihuje. Je monumentální, a když ji tady uvidí ti, kteří v Plzni ještě nebyli, řeknou si, že to i v reálu musí být krása,“ řekl Soukup.

Model v areálu obklopuje i přesná kopie plzeňského náměstí Republiky. „Původně tady byla louka, takže bylo třeba udělat i terénní úpravy. Celkem se na realizaci podílel devítičlenný tým,“ vysvětlil Slifka.

Katedrála se v parku, který patří k nejnavštěvovanějším turistickým místům Karlovarského kraje, zařadila mezi dalších sedm desítek zmenšenin našich památek a významných staveb

Fotogalerie
10 fotografií