Je pátek osm hodin večer a my čekáme na Stinga ve stanu nedaleko hlavní scény, kde má vystoupit jako nejvýznamnější host festivalu. Do jeho koncertu zbývá hodina a půl. Nervy pracují na plné obrátky a nebudu lhát, že nervozitou netrpím.

Jak se blíží rozhovor, mám trochu nutkání poslat do světa SOS, stejně jako o tom zpívá Sting ve svém hitu Message In A Bottle. Nic z toho ale není potřeba. Rozhrnují se dveře stanu a vchází ON! Má skvělou náladu, charisma na rozdávání a veškerý strach rázem padá. I když je jeho majetek odhadován v přepočtu na 6 miliard korun, vystupuje skromně a ochotně odpovídá na moje otázky.

Za chvíli vás čeká vystoupení. Jak to prožíváte? Býváte před ním ještě nervózní, nebo už to pro vás je prostě rutina?

„Nejsem nervózní. Vždy se na vystoupení připravuji.“

To vypadá jak?

„Dělám hlasová cvičení. Hlasivky jsou sval, takže ho musím před vystoupením zahřát úplně stejně, jako to dělá třeba atlet. Potom piju vodu s citronem a jablečný ocet. Svou práci beru fakt vážně, takže díky těmto přípravám nervozitou netrpím a vím, co mám dělat. Proto když jdu na pódium, tak si před tím nedávám třeba Jacka Danielse.“ (smích)

Musím uznat, že vypadáte vážně skvěle! Jaký na to máte recept?

„Ješitnost. Jsem vážně velmi domýšlivý. (smích) A když jsem byl mladší, tak jsem dělal atletiku.“

Co mi můžete říct o svém novém albu 57th & 9th?

„Vydali jsme ho před Vánoci. Myslím, že se povedlo. Řekl bych, že je spíš takové rockovější. A je to velmi přímočaré album. Odráží se v něm moje obavy z různých problémů – třeba jak se mění naše planeta, z přistěhovalectví… Úmrtnosti. (smích).“

Které svoje písničky máte nejraději? A které naopak ne?

„To se nedá říct. Je to stejné, jako kdybyste se mě zeptala, které z mých dětí je moje nejoblíbenější. A já žádné nejoblíbenější dítě nemám. Všechny ty písničky jsou součástí mého života, je to nějaká moje životní etapa, takže si jich vážím všech.“

A jaké to je, když je pak někde slyšíte hrát?

„Doma svoji hudbu nikdy neposlouchám. Když ale pak slyším svoje songy třeba někde v obchodě nebo v rádiu, tak to vůbec není špatný pocit.“ (smích)

No a jaký pocit máte z návratu do České republiky?

„Mám na Prahu velmi krásné vzpomínky. Myslím, že je vážně překrásná, má bohatou historii a úžasnou atmosféru. Rád bych si za svítání vyrazil někam ven. Už třeba hned v pět ráno. A prošel bych se po Karlově mostě v okamžiku, kdy tam ještě nikdo není. Takže jestli tam někoho nad ránem uvidíte, tak jsem to já!“ (smích)

Znáte třeba nějaké Čechy osobně? Nebo někoho z Česka obdivujete?

„Jasně! Franze Kafku!“

Jednou jste prohlásil, že vám chutnalo bílé víno z Česka, které jste si koupil v Praze. Pořád si ho tady kupujete?

„Víno kupuji jen velmi zřídka, já vlastně skoro vůbec nepiji.“

A kdybyste mohl vzkázat něco svým českým fanouškům, co by to bylo?

„Jsem nadšený, že jsem zpátky v České republice a v tomhle krásném městě. A jsem rád, že si můžu zahrát na tomhle festivalu. Fanoušci v Česku jsou vždycky skvělé publikum, užívají si hudbu. Zase mě někdy pozvěte, rád se kdykoliv vrátím.“

Koncert Stinga je zážitek. Je to prostě profík! Fanouškům, jejichž počet pořadatelé odhadují na 14 tisíc, nabídl své největší hity. A to včetně těch z dob působení v kapele The Police. Když dozpívá Englishman In New York, přichází překvapení. „Děkuji, Praha. Díky,“ říká česky a fanoušci ho odměňují dlouhým potleskem.

V rámci představení kapely přichází řada i na jeho syna Joea Sumnera. Společně zazpívají Shape Of My Heart a na přetřes přicházejí i vtípky, kdy Sting tvrdí, že Joe umí česky a něco by chtěl říct. Ten ale gestikuluje, že neumí ani slovo, a místo toho se chopí kytary a zpívá Ashes To Ashes od Davida Bowieho.

Během vystoupení nechybí ani balada Roxanne, kterou časopis Rolling Stone zařadil na seznam největších hitů historie. „To je hudba, která lahodí sluchu, že ano, slečno,“ pochvaluje si bělovlasý stařík. „Snad zahraje i moji oblíbenou,“ říká. Která to je, ale tají.

Stingovi se musí nechat, že dokáže nadchnout nejrůznější generace. Pán se spokojeně pohupuje, zatímco před námi křepčí caparti. Před jedenáctou přichází konec, ale fanoušci odmítají pustit Stinga z pódia. Zpěvák se proto vrací a davu dávkuje další pecky.

Mezi nimi i Every Breath You Take. „To je ona,“ říká dojatý dědeček a v očích se mu lesknou slzy. Nezbývá než doufat, že si se Stingem fanoušci zase brzy zazpívají, jak jim ostatně v závěru sám slíbil.

Sting vystoupil na hudebním festivalu Metronome.

Video
Video se připravuje ...

VIDEO: Sting zdraví Prahu a vypráví o mileneckém vztahu s kytarou Veronika Bednářová

Fotogalerie
26 fotografií