Český národ je pověstný vtipy na účet politiků a tím, že si ze všeho umí udělat legraci. To se potvrdilo i během pátečního večera. Několika kamarádům se nelíbilo, že radnice Prahy 1 vytvořila antikonfliktní tým tvořený najatými lidmi z bezpečnostní agentury a k celé věci se postavili po svém.

Nechali si vyrobit stejná trička a bundy, jako má reálný tým, a vyrazili do ulic. „Přišlo mi hrozně líto, že jich je málo. Musíme jim pomoct a určitě se takovéto dobré věci musí podporovat. Vymysleli jsme si, že by mohla být legrace si nechat udělat tyto bundy a hlavně jsme chtěli upozornit na to, že je to opravdu špatný nápad, aby náhodní lidé konfrontovali slušné lidi,“ popisuje s ironií redaktorovi Blesk.cz Tomáš Břínek, autor nápadu.

Podívejte se na reportáž z místa:

„My jsme Dlouhou ulici měli jako své teritorium a když se radnice Prahy 1 rozhodla, že z našich peněz vytvoří tento tým, rozhodli jsme se, že budeme sami sebou a získáme si naše ulice zpět,“ říká dále Filip Švambera, který na sraz přišel.

Velký úspěch

U lidí postávajících před bary vzbudil však tento tým nejdříve znechucení, jelikož si lidé mysleli, že opravdu tvoří reálný antikonfliktní tým. Po pár slovech ale všichni pochopili, že jde o vtip a většinou následoval smích spojený s tleskáním nebo dokonce skandováním hesla „antikonfliktní tým“. „Je to super nápad a doufám, že se to ještě rozšíří,“ říká dívka před jedním z barů.

„Já si myslím, že na rozdíl od antikonfliktního týmu, který akorát rozšiřuje zákazy a byrokracii v České republice, je taková recese dobrá a poukazuje na to, jaké výmysly dnešní vláda přináší,“ přidává se další. Své zastánce však tým nachází výhradně mezi rezidenty, kteří si na hluk v ulicích dlouhodobě stěžují.

Raději ústup

Radnice o celém plánu věděla dopředu a raději svému týmu upravila trasy tak, aby nedocházelo ke vzájemné konfrontaci.

„Vzhledem k informacím o konání akce se členové antikonfliktního týmu Městské části Praha 1 nebudou nacházet v lokalitách Starého Města, ale budou působit v jiných částech Prahy 1. Důvodem je skutečnost, že účastníky akce deklarované oblečení by mohlo způsobit záměnu s řádnými členy antikonfliktních týmů a případná protiprávní jednání účastníků akce by mohla jít na  vrub městské části,“ vysvětluje mluvčí radnice Veronika Blažková.

Fotogalerie
20 fotografií