Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Pochutnám si na kopřivě.“ Zuzana vymýšlí recepty z rostlin i starého jídla

Autor: David Budai - 
26. června 2017
06:35

V Česku se každý rok vyhodí více než 730 tun jídla, které se zkazí nebo nepoužije. Lidé často zapomínají, co mají v ledničkách, nebo nakupují tolik jídla, že ho nestačí sníst. „Kolikrát ani neví, že určitá část zeleniny je jedlá. Nebo nemají nápad, jak je zpracovat,“ říká aktivistka Zuzana Štěpničková, která se věnuje netradiční disciplíně: vymýšlí „záchranářské“ recepty ze starých potravin.

Strouhankové noky ze zapomenutého chleba, francouzský toast z mazance nebo třeba plněné žampiony se sýrem a vejci. Všechna tato jídla mají jedno společné – jsou připraveny ze surovin, které jsou třeba přezrálé, nebo jde o zbytky z ledničky. Například Zuzana Štěpničková se vymýšlení těchto takzvaných „záchranářských“ receptů věnuje už přes dva roky.

„Používám suroviny, které jsou už unavené, přezrálé nebo jde o zbytky z ledničky a spíže. Třeba takový oschlý chleba a pečivo. Tím se plýtvá asi nejvíce. A přitom z něj jde kromě strouhanky a krutonů udělat i skvělý italský salát s rajčaty nebo chlebovou buchtu, která je neskutečně dobrá,“ popisuje Zuzana v rozhovoru pro Blesk.cz. Použít lze vše, co je jedlé a není nahnilé.

Používá také některé části zeleniny, které se obvykle v domácnostech vyhazují. „Jde například o natě nebo košťály. Lidé kolikrát neví, že určitá část zeleniny je jedlá. Nebo nemají nápad, jak je zajímavě zpracovat,“ říká Zuzana, která často sáhne i po volně rostoucích bylinkách. „Používám i planě rostoucí jedlé byliny a kytky. Pokud je prostředí, ve kterém rostou, alespoň trochu čisté, je škoda si třeba na kopřivách nepochutnat,“ dodává.

Třetina jídla letí do koše

Jejím cílem je zabránit zbytečnému plýtvání jídlem. I proto se angažuje v organizaci Zachraň jídlo, která na tento globální problém upozorňuje. „Až třetina veškerého vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí nebo znehodnotí. A dochází k němu v každém článku potravinového řetězce. Od výroby, zemědělství, přes distribuci a prodej až po domácnosti,“ popisuje Štěpničková.

VIDEO: Takto vypadá 81 kilogramů jídla, které každý Čech za rok zbytečně vyhodí

Na každého Čecha ročně připadne až 81 kilogramů zbytečně vyhozených potravin. Celkem jde podle odhadů o více než 730 tisíc tun, tedy asi 6 procent veškeré tuzemské produkce. Nejvíce se plýtvá přímo v domácnostech, kde se spousta jídla zkazí.

Hladoví Češi v obchodech

„Nejčastěji se jedná o ovoce, zeleninu, maso a pečivo, které si lidí nakoupí, nespotřebují a potom toto jídlo musí vyhodit,“ konstatuje mluvčí obchodního řetězce Tesco Václav Koukolíček. Často podle něj zákazníci přicházejí do obchodu hladoví a nakoupí věci, na které mají chuť. „V reálu je ale nevyužije, dá je do ledničky a zapomene, že je koupil,“ dodává.

VIDEO: Které potraviny lidé nejčastěji vyhazují?

Podle loňského průzkumu CVVM dvě třetiny českých domácností vyhazuje nejméně 10 procent zakoupených potravin. Až 4 % domácností dokonce běžně vyhazují více než čtvrtinu jídla. Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi ale patří Češi k menším plýtvačům, vyhodí zhruba polovinu toho, co běžný Evropan.

Plýtvání jídlem v Evropě

  • 88 milionů tun potravin je každý rok promrháno, což představuje 173 kg na každého Evropana. Jde o potraviny v hodnotě 3,8 bilionů korun.
  • 170 milionů tun emisí CO2 se vypustí při zpracování potravinového odpadu
  • Největší plýtvači (kg/osobu za rok): Nizozemsko: 541 kg, Belgie: 345 kg
  • Nejmenší plýtvači (kg/osobu za rok): Slovinsko: 72 kg, Rumunsko 76 kg

Zobrazit celou diskusi