Sochy autora Radka Andrleho v současnosti obývají pražský Bastion. Umělecká díla na první pohled vystupují z rázu svého okolí. Na návštěvníky mohou působit, jako by pocházely z budoucnosti. Součástí expozice je i takzvaná Strážkyně Bastionu, která vznikla přímo pro toto místo.

„Je tam konfrontace starých hradeb a Nuselského mostu, kde jezdí auta. Na podvozku auta stojí současná figura se zlatou přilbou, která odkazuje k historii a archaismu,“ uvedl pro Blesk.cz Radek Andrle, který v minulosti působil také u nedávno zesnulého sochaře Olbrama Zoubka (†91).

Výstava nese název „Barevné křivky“ podle stejnojmenného sousoší, které je nejnovější a zároveň nejkřiklavější. Jakési obrysy doslova „trčí“ z povrchu Bastionu a vytvářejí výraznou podívanou. Expozice podle autora nabízí průřez tvorbou, nacházejí se tu i starší věci.

Mezi další vystavované sochy patří Válečník a Válečnice. Figura mužského pohlaví může ve svém obličeji připomínat legendární Sfingy z filmu Nekonečný příběh, autor však souvislost s tímto fenoménem nepotvrdil. Na střeše zdejší restaurace se ještě nachází sousoší Tři grácie.

Prohlédněte si vystavované sochy:

Na konci června se expozice rozroste o dalších 13 soch. Podle Radka Andrleho se návštěvníci mohou těšit ještě na osudové ženy neboli Femme Fatale a další zajímavá díla.

Inspirací v tvorbě je pro sochaře například Švýcar Alberto Giacometti, Brit Antony Gormley nebo právě nedávno zesnulý Olbram Zoubek. Finální expozice se na Bastionu bude nacházet do 31. března 2018.

Podívejte se na první část výstavy na Bastionu:

Fotogalerie
18 fotografií