Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Deset let vyšetřoval Františka Mrázka: Dal mi vybrat mezi smrtí a mlčením

Autor: dce - 
25. června 2017
05:01

Bývalý elitní policista Roman Pavlík stál za vyšetřováním osoby Františka Mrázka celých deset let. Podnikatelovy machinace ho nenechávaly chladným a nevzdal se ani, když kolem něj doslova umírali lidé. Nakonec si na něj Mrázek údajně došlápl sám - dal mu na výběr mezi smrtí a možností, že dá ruce od případu pryč...

Pavlík k policii (tehdy ještě SNB) nastoupil v roce 1990. Jak popisuje server ParlamentníListy.cz, zpočátku byl jen řadovým policistou, v roce 1992 se ale dostal mezi kriminalisty v Bartolomějské. A právě zde se poprvé nachomýtl ke jménu Františka Mrázka.

To se objevilo ve spojení s šetřením velké hospodářské kauzy podvodu firmy Dionex s.r.o., která akciové společnosti Pragobanka nesplácela úvěr ve výši 80 milionů. „Spisový materiál jsem rozpracoval se svým tehdejším parťákem Tomášem Benešem. Zjistili jsme, že se jedná o velice rozsáhlou trestnou činnost s prozatímně zdokumentovanou škodou přesahující jednu miliardu korun,“ řekl ParlamentnímListům.cz Pavlík.

Kriminalisté případ řádně zadokumentovali i se jmény lidí, firem i institucí, které se případem protínaly. Pachatelé tunelování je vedli až do politiky. Jméno, které se objevovalo až podezřele často, bylo právě František Mrázek.

Když se začal případ reálně rýsovat, začaly se v Pavlíkově okolí dít podivné věci. Jeho parťák Beneš byl nalezen s prostřelenou hlavou v úřadovně v Bartolomějské. „Věc byla uzavřena jako sebevražda, i když o tom pochybuji. Neboť po několika dnech zahynul při údajné nešťastné náhodě další člověk, který nám byl nápomocen při dokumentování trestné činnosti osob soustředěných kolem Františka Mrázka,“ uvedl Pavlík.

Sebevraždu Beneše měl zpochybňovat i jeho kolega František Lázňovský, který sám zemřel na srdeční slabost po několika týdnech. O něco později byla nalezena mrtvá i dozorová státní zástupkyně Stanislava Kozubková, která případ brala velmi vážně. „Údajně se udusila zvratky po konzumaci většího množství alkoholu, což považuji za zcela nepravděpodobné. Vím, a jiní kolegové by to mohli potvrdit, že alkohol nepila."

O spis k případu se brzy začali zajímat dva vysocí policejní důstojníci, kteří si spis vyžádali. Pavlík jim ho slíbil s tím, že si pro něj mají přijít po pár dnech. Mezitím spis převedl do režimu tajné a rozvezl jeho kopie příslušným policejním funkcionářům, státnímu zastupitelství i soudu.

„Spis se už nemohl ztratit, jelikož bylo vyhodnocení trestné činnosti rozdáno na tolika místech a navíc, pokud chce někdo převzít spis v režimu tajné, musí na to mít dle tehdejších pokynů příkaz ministra vnitra,“ dodává. „Když pánové zjistili, co jsem udělal, jen procedili mezi zuby, že jsem to po.... A že toho ještě budu litovat,“ popsal Pavlík.

Později vyšetřovatele zapletené do kauzy začala perzekuovat sama policie. Pokusy o kriminalizaci ale Pavlík oproti jiným kolegům ustál. „Bylo za nimi moje rozpracování osoby Františka Mrázka a jeho kumpánů v rámci vyšetřovacího spisu. Za všemi problémy, které jsem v souvislosti s touto věcí měl, stál Mrázek."

Vyšetřování mu ale rozhodně nepřidalo. "Byl jsem vyrozuměn, že již nejsem žádoucí na odboru hospodářské kriminality a že si mám najít místo, kam budu okamžitě uvolněn – a to se přitom tradovalo, že z hospodářské kriminálky existovaly pouze 3 způsoby odchodu: zavřít na Pankrác, odejít do civilu, nebo zemřít."

Dostal se k mordpartě, ale i zde jako by ho jméno Mrázek pronásledovalo - prověřovalo se totiž podezření, ve kterém figuroval jako zadavatel vražd a pokusu o ně. Nakonec to Pavlík vzdal a policii opustil. 

„Měl jsem schůzku s jistým člověkem, který mi dal najevo, že Mrázek už mě má plné zuby. Prakticky se mu ani nedivím, vždyť jsem se jeho osobou zabýval 10 let. Ten člověk mi tehdy řekl, že mi Mrázek vzkazuje ‚buď – anebo...“ vysvětlil Pavlík. „Věděl jsem, čeho je schopný a za jaké provázky tahá. Než vystavovat nebezpečí rodinu, raději jsem odešel do civilu,“ dodal.

Mrázek zemřel ani ne dva měsíce po jeho odchodu od policie. "Franta Mrázek to už přeháněl. Tlačil se tam, kde neměl co dělat. Navíc porušil pravidlo, že můžeš žrát, ale nesmíš u toho mlaskat. No a Mrázek začal mlaskat, až mu od huby lítalo," uzavřel Pavlík.

Podívejte se na video k zákulisí filmu Kmotr:

Video  Zákulisí Příběh kmotra: Výhrůžky, právní přestřelky, málo peněz  - Ondřej Rybár, Kateřina Kotalová, trailer Příběh Kmotra
Video se připravuje ...

ISSAC ( 3. července 2019 13:47 )

A nakonec ho prý sejmul tenhle šmejd, který by měl mít jeho seznamy:

Kdo je Bureš a jaké bylo (je) jeho podnikání:
http­://www­.mapo­vani­.cz/te­ma/an­drej-babis-a-agrofert/70

pavel11 ( 31. ledna 2019 12:16 )

Jeden z kmotru,mafiánu !!jeho vila majetky které jim zustaly jen dokazuje, vše bylo provázano a stále je mafie,tuneláři,politici,soudci,státni zástupci,policie všichni hrají na jedy housle, Havlová špinavá dohoda o moci!! nám ukázala demokracii v plné síle a stále ukazuje.

borka30 ( 25. června 2017 11:34 )

socan68: - tvé slova bys měl dokázat patřičným orgánům a ne tady blít blitky.

denneter ( 25. června 2017 11:29 )

TVL ganzanie ty seš zase našrot!

sorgedoktor ( 25. června 2017 10:40 )

ovsem po strance profesionalni byl cin proveden exktne.Mimochodem zavrazdeni Janda a Pokos take nebyli zadni svatousci. S prihlednutim k tomu dostal jaksi Kajinek moc toho trestu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání