Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Česko je rájem množíren: V byznysu se psy proteče 1,5 miliardy ročně

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Útulek Olomouc/koláž)
Autor: aba - 
22. června 2017
16:47

Zákony, ošetřující podmínky a povolení na chování psů jsou v Česku velice benevolentní. Litera zákona říká, že psy může chovat každá fyzická osoba, která jim poskytne dostatečnou péči. Prakticky tedy v jakémkoliv množství. A právě tak vznikají množírny, byznys, který je v Čechách zlatý důl.

Není to tak dávno, kdy německá policie vlastně náhodou odhalila Radima Holovského, českého veterináře, u kterého během silniční kontroly našla v kufru desítky štěňat v zuboženém stavu, bez jídla a bez pití. Právě tato štěňata byla určena na prodej v Belgii a to, že veterináře odhalili, byla pouze šťastná náhoda. Takovýchto překupníků jsou v Čechách spousty.

Množírny se nacházejí hlavně v příhraničních oblastech a jak uvedla MF Dnes, podle německých nadací na ochranu zvířat jde o snadný a levný obchod s minimálními náklady a velkými výnosy. Odchovat jedno štěně stojí podle nadace okolo 1300 korun. Prodat ho v Německu, Belgii nebo Rakousku se pak podaří i za 26 000 korun. Odhadem do těchto zemí proudí ročně až 50 tisíc štěňat a s nimi i miliardy, které nikdo nedaní. Postih při případném dopadení je přitom minimální. 

Německá nadace Vier Pfoten dokonce mapuje české množírny. Podle ní se v nich fenám dávají hormony a ty pak rodí i třikrát ročně. Navíc tito „chovatelé“ ani nedbají na zdraví nebo příbuzenský stav psů, které připouštějí. „Podmínky pro zákonné chovy jsou bohužel zákonodárcem stanoveny natolik vágně, že neposkytují kontrolním orgánům dostatečnou oporu a jednoznačný výklad,“ tvrdí advokátka Zuzana Rennerová, předsedkyně organizace Animal Eye.

Přitvrdit teď plánuje Státní veterinární správa. Během kontrol v chovech chce v současných vedrech dbát hlavně na dostatek vody pro zvířata, ale zaměřit se hodlá i na zásilky psů, které míří do Česka z Rumunska, kde je běžná vzteklina a mnohdy není jasné, kde psi vlastně skončí. Ministerstvo zemědělství chystá novelu veterinárního zákona, která by měla zpřísnit podmínky pro chov psů a zavést povinné čipování každého jedince.

Video  I krásné štěně může být z množírny. Lidé by si při koupi štěňat měli dávat pozor na prodejce.  - OBRAZ- obránci zvířat
Video se připravuje ...

Stefka ( 22. června 2017 17:46 )

 To je zase blábol chtěla bych vidět odchované štěně za 1300 Kč a prodané za 1000 Euro z množiny bez papírů s povinnými doklady, když teda pominu toho veterináře který si je vystavil asi sám. Jen očkování a čipování tu částku hodí kde je zbytek nemluvě o tom že za tisíc eček tam těžko prodá křížence tedy v Německu leda málo početné lukrativní plemeno. Neříkám že to není byznys ale kecy nadace mě nadzvedly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání