Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jiří se dostal do zaplaceného bytu až po měsíci. Pokutu vymáhal dva roky

Tento byt si Jiří koupil, původní majitel mu ho předal pozdě
Tento byt si Jiří koupil, původní majitel mu ho předal pozdě  (Autor: Archiv, profimedia)
Autor: ula - 
23. června 2017
05:45

Jiří koupil v roce 2014 družstevní podíl k vyhlédnutému bytu. Ten měl podle smlouvy převzít do deseti dnů, jinak následovala smluvní pokuta tisíc korun za každý den zpoždění. Přestože dostal byt do užívání až po měsíci, majitel mu odmítl pokutu zaplatit. Dočkal se svých peněz? A co dělat, pokud se ocitnete ve stejné situaci?

Nový byt si Jiří pořídil díky podílu v bytovém družstvu. Celou transakci mezi ním a předchozím majitelem zprostředkovala realitní kancelář, podle smlouvy měl Jiří byt převzít do deseti dnů od jejího podpisu nebo inkasovat smluvní pokutu za každý den prodlení.

„S realitní kanceláří bylo jednání celou dobu složité a neprofesionální, musel jsem přetrpět nejrůznější manévry a úskoky. Byt jsem nakonec převzal téměř s měsíčním zpožděním, což mi způsobilo značné komplikace,“ vzpomíná Jiří.

Kvůli sousedům nemůže bydlet ve vlastním domě. Podívejte se na její příběh:

Video  Kvůli sousedům nemůže bydlet ve vlastním domě!  - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Když se pokusil od bývalého majitele smluvní pokutu ve výši dvaceti tisíc korun získat, neuspěl. „Majitel měl slíbeno od realitní kanceláře, že pokud soud prohraje, tak za něj sumu zaplatí, nepodařilo se mi jej tedy přesvědčit k zaplacení mimosoudně,“ vysvětluje Jiří. Obrátil se proto na právníka. Ten se prvně pokusil případ vyřešit mimosoudně a poslat bývalému majiteli bytu předžalobní výzvu. Změny odmítavého postoje se ale nedočkal, proto se právník po dohodě s klientem rozhodl v dubnu 2015 podat žalobu k soudu.

Dva roky soudních tahanic

„Byt měl být dle smlouvy předán do deseti dnů ode dne účinnosti smlouvy, tj. nejpozději do dne 24. 4. 2014. Byt však byl předán žalobci až dne 14. 5. 2014, tj. celých 20 dní po dni, který byl sjednán jako nejzazší termín předání bytu,“ argumentoval zastupující právník Petr Novák ze společnosti Vaše nároky.cz v podané žalobě.

„Ve smlouvě se nyní již bývalý majitel bytu zavázal kupujícímu uhradit smluvní pokutu ve výši tisíc korun za každý i započatý den prodlení s předáním bytu. Jako převodce bytu byl bývalý majitel bytu celých 20 dní v prodlení s předáním bytu kupujícímu a dle ustanovení smlouvy o smluvní pokutě byl tedy bývalý majitel bytu povinen zaplatit stávajícímu majiteli částku ve výši 20 tisíc korun,“ vysvětluje situaci právník.

Soudní řízení sice trvalo téměř dva roky, soud ale nakonec na začátku roku rozhodl ve prospěch pana Jiřího. Bývalý majitel bytu byl tak nucen zaplatit nejen smluvní pokutu 20 000 korun, ale i soudní náklady.

„Montážníci mi zpackali okna,“ nadává paní Dvořáková. Firma to odmítá:

Video  „Montážníci mi zpackali okna,“ nadává paní Dvořáková. Firma to odmítá.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Pomohla písemná smlouva

Pan Jiří měl štěstí, že v kupní smlouvě měl jasně uvedeno, že byt musí být vyklizen a předán do určitého data, jinak hrozí pokuta.

„Problém by byl spíše ve chvíli, kdyby toto ve smlouvě uvedeno neměl. Pokud by bylo například ve smlouvě uvedeno, že byt má být předán do deseti dní, ale nebyla by zmíněna žádná pokuta, pokud se tak nestane, bylo by složitější (nikoliv nemožné) nějaké odškodnění vymáhat,“ uvádí Eva Jurčíková, mluvčí společnosti Vaše nároky.cz.

Výše odškodnění by se pak posuzovala podle výše skutečné škody, která prodejci vznikla. Ve většině smluv však smluvní pokuta za nepředání v termínu je a pohybuje se většinou právě kolem jednoho tisíce korun za den, dodává.

Pozor by si měli dávat prodávající

Pozor by si měli dát spíše prodávající, aby byt předali v domluveném stavu včas a nemuseli smluvní pokutu platit.

„Další chybou, kterou udělal prodávající, je to, že když již očividně pochybil tím, že porušil smlouvu, měl se k situaci postavit čelem a pokutu uhradit. Nárok kupujícího byl totiž zřejmý,“ řekla Blesk.cz Jurčíková a pokračuje: „Prodávající se však nechal ovlivnit realitní kanceláří, která mu slibovala, že případné soudní výlohy zaplatí. Zda se tak nakonec stalo, či nikoliv, již nevíme. Pokud však RK nic neuhradila, musel prodávající ze své kapsy zaplatit nejen smluvní pokutu, ale i náklady soudního řízení. Pro nás byl protistranou prodávající, takže zda nakonec byly sliby od RK dodrženy, již bohužel nezjistíme.“

Pokud budete tedy kupovat byt, je třeba si pohlídat, aby byla do smlouvy zakomponovaná smluvní pokuta za pozdní předání. Na druhou stranu prodávající by neměl dát na nátlak realitní kanceláře, protože obžalovaným bude v konečném důsledku on, nikoli realitka.

Byt, který si pan Jiří koupil. Byt, který si pan Jiří koupil. | Archiv

jerry ( 23. června 2017 07:21 )

Kristepane, kdo se těma cintama živí?

Zobrazit celou diskusi