Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Blíží se silné zemětřesení,“ vyděsil Američany úřad. Spletl se o 92 let

Autor: ČTK, ula - 
22. června 2017
06:54

Americká geologická služba USGS ve středu omylem vydala varování před silným podmořským zemětřesením nedaleko kalifornské Santa Barbary. Automaticky generovaná zpráva o masivním zemětřesení stihla zaplavit sociální sítě a uvést do pohotovosti média.

Falešný poplach podle seismologů způsobila aktualizace zprávy o zemětřesení, které tuto oblast postihlo před téměř sto lety, v roce 1925.

Brzy poté, co se upozornění objevilo, začalo být podezřelé, že nikdo nehlásil sebemenší chvění. Zemětřesení takové síly by přitom musely pocítit miliony lidí. První zprávy o otřesech se navíc dříve objeví na webu než v oficiálních varováních. „Jediné zemětřesení se tak odehrálo na internetu,“ poznamenala agentura AP.

Zemětřesení v Chile:

Video  Zemětřesení v Chile zastihlo lidi i během nákupu, na který jen tak nezapomenou.  - Press Reset Radio
Video se připravuje ...


Podle ní se ukázalo, že vědci z Kalifornského technologického institutu (Caltech) pracovali s novou informací o epicentru zemětřesení z roku 1925 a nějakým způsobem spustili automatické varování, které lidem přišlo do e-mailů.
Na webu USGS se upozornění neobjevilo. Úřad vydal prohlášení, že jeho software špatně vyhodnotil vědeckou informaci o starém zemětřesení jako aktualitu.

Zemětřesení v Turecku:

Video  Po zemětřesení na východě Turecka je v troskách uvězněno mnoho lidí.  - /Youtube/
Video se připravuje ...

Co všechno dokáže zemětřesení? Podívejte se na fotografie:

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi