Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Exministr Pilip svůj zámek „vysekává“ z dluhů a lidovcům radí s penězi

Autor: Zuzana Štíchová - 
22. června 2017
05:01

Z úspěšného podnikatele v realitách se v době hospodářské krize stal během krátké chvíle exministr v exekuci. Dluhy v řádu desítek milionů nejsou ani dnes ještě zcela zplaceny, přiznal ve Studiu Blesk někdejší ministr školství a financí Ivan Pilip. Ten v současné době radí KDU-ČSL, do strany ale vstupovat nechce a návrat do vrcholné politiky také nechystá.

„Jedna velká společnost ještě dořešuje svoje záležitosti z minulosti, ale všechny ty podstatné věci jsou vyřešeny a dneska už se věnuji jiným věcem,“ řekl Ivan Pilip na dotaz, zda má, co se dluhů týká, už čistý štít. Do podrobností se mu příliš nechtělo, ale nakonec přiznal, že jde stále ještě o zámek Trnová nedaleko Prahy.

„Tehdy jeden z těch projektů, bohužel velkých a jinak úspěšných, skončil v insolvenci a byly na něj navázány i nějaké úvěry, na které jsem třeba já měl osobní garanci. Takže tím pádem se to přeneslo na mě. Ale řekl bych to tak – podstatná část je vyřešena,“ poznamenal.

Podívejte se na první část rozhovoru s exministrem financí a někdejším členem ODS a Unie svobody:

„Než ta krize začala, vydělávali jsme na projektech desítky milionů. Tak to prostě je. Vysoké riziko znamená vysoké zisky,“ připomněl k podnikání v realitách, kde se mu předtím dařilo, aby dodal: „Byla to zkušenost určitě hodně složitá, cenná, zpětně řečeno, ale složitých období bylo hodně.“

Na Kubu znovu nechci, říká „Fidelův vězeň“

V roce 2001 si Pilip užil „své“, když byl zatčen na Kubě kvůli setkání s tamními disidenty. Tehdy skončil na téměř měsíc ve vězení nehledě na to, že šlo o českého poslance. Spolu s ním zatkla tamní policie také někdejšího studentského vůdce Jana Bubeníka. Měli na ostrově působit jako agenti USA.

Pilip už na tento zážitek příliš nevzpomíná, na Kubě ale od té doby nebyl, i když nemá oficiální zákaz do země vycestovat.

„Já tam formálně mohu. Nedostal jsem zákaz vstupu do země. Možná si sami spočítali, že mi ho ani nemusí dávat, že já se tam, dokud věci zůstanou stejné, nepohrnu. Je to spíše opatrnost. Jsem hodně v kontaktu s kubánskou komunitou, která je ve Spojených státech, a oni to také hodnotí jako potenciální riziko, protože pořád se oblasti nějakým způsobem věnuji,“ vysvětlil politik, který v současnosti radí KDU-ČSL s ekonomickými otázkami.

Pilip je totiž členem nadace, která se věnuje podpoře umírněné opozice v diktátorských zemích, jako je Kuba nebo v poslední době především Venezuela. „Další člověk, který byl na Kubě zatčen a byl obviněn ze stejného trestného činu, tam zůstal čtyři roky,“ připomněl.

agfor ( 22. června 2017 17:51 )

Jen ať radí. Když si hrál na ministra financí, prozradila na něj jeho učitelka, že měl trojku z matematiky. Proto doufám, že tu proradnou partaj přivede na mizinu.

ivuska1 ( 22. června 2017 14:56 )

On je na svobode ??? Jak muze tento s.m.e.j.d zkorumpovany nekomu radit. Jo pozor , lidovcum vlastne radit muze . Rovny rovneho si hleda.

majojo ( 22. června 2017 14:02 )

Takových svinstev a podvodů se dopustil.. a žije si jako gróf. jiného avřou na pět let a krádež konzervy v superkamrketu.

bullshit ( 22. června 2017 12:07 )

Končeme již s omýlanými modrými strakami a informujme a diskutujme o strakách oranžových a koblihových. Tam jsou škody již srovnatelné...

ivoadler ( 22. června 2017 11:25 )

Taky jeden misionář. Ať je rád, že na Kubě nedopadl jako ten student v severní Koreji. Nakládačku a poslat domů! Co strkáš nos do záležitostí cizí země! To je teď taková móda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa