Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Klaus dostává každoročně milion od muže, kterému dal milost: Za miliardové škody mu hrozilo 12 let

Autor: dce - 
21. června 2017
11:48

V roce 2008 prezident Václav Klaus udělil milost muži souzenému mimo jiné za zpronevěru a podvod. Hrozilo mu 12 let. Jeho duševní nemoc mu ale podle Klause neumožňovala pochopit soudní spor. Omilostněný Zdeněk Kratochvíl je ovšem majitelem úspěšné přepravní firmy a Institutu Václava Klause posílá ročně milionové dary.

Prezidentská milost, kterou Václav Klaus udělil Zdeňku Kratochvílovi, vzbudila v roce 2008 velké rozpaky. Kratochvíl byl obžalován v případu velké hospodářské kauzy, kde škoda čítala 60 miliard. On a několik dalších údajně způsobili tuto škodu při svých obchodních machinacích - obžaloba je vinila ze zneužití informací v obchodním styku, zpronevěru, podvod, porušování povinností při správě cizího majetku a padělání dokladů. Kratochvílovi hrozilo 12 let ve vězení.

Pestrá společnost doprovázela Václava Klause také na jeho pondělních narozeninách, podívejte se, kdo všechno přišel exprezidenta potěšit darem:

Video  Klaus měl party: Přišel Zeman, Nečasovi, Duka i Forejt  - Lukáš Červený, Jan Jedlička, David Vaníček
Video se připravuje ...

Klaus milost udělil podle serveru iRozhlas.cz kvůli Kratochvílově duševní nemoci, údajně nebyl schopen chápat soudní řízení. O něco později se ukázalo, že Kratochvíl byl sponzorem ODS, strana ale jeho "sponzorský dar" odmítla. Nakonec se ovšem objevily i informace, že se Klaus s Kratochvílem osobně setkal na festivalu a při návštěvě Kratochvílovy firmy před tím, než se celý případ rozjel.

„Při udělování milosti jsem si nebyl vědom, že jsem se s tímto člověkem setkal. O své návštěvě jeho firmy před řadou let jsem se dozvěděl až po udělení milosti, z fotografie v MF Dnes. Firem jsem za svou politickou kariéru navštívil stovky, ne-li tisíce," uvedl tehdy prezident.

Server HlídacíPes.org ovšem přišel s informací, že Kratochvílova firma ICOM se dvěma tisíci zaměstnanci, kterou stále vede, posílá od roku 2014 Institutu Václava Klause každý rok (údaje za rok 2016 ještě nejsou k dispozici) finanční dar ve výši jeden milion korun!

„Václav Klaus udělal pro Českou republiku strašně moc a nejenom udělal, ale stále dělá! Jeho Institut je tady potřeba, podává pragmatické zprávy o dění ve světě a většinou se ukáže, že má pravdu," vysvětlil serveru HlídacíPes.org Kratochvíl.

Na otázku, zda jde o odměnu za milost, se Kratochvíl odmítá vyjadřovat. „Na to téma se bavit nebudu. Když udělá člověk něco dobře, tak je to bráno jako revanš?"

Fotogalerie Párty na zámečku u Klause. Kdo exprezidentovi popřál k… 90 fotografií

st.rec ( 22. června 2017 11:28 )

Milosti může dávat kdekdo,ale tenhle šáša měl asi jako první možnost řešit žádost o nemilost.Selhal a pojem právní stát zůstal kdesi v heiselu. . . . . https://www.youtube.com/watch?v=3nlCAZ7dVKU . . . https://www.youtube.com/watch?v=PbGiEGf81Jo .

gabreta ( 21. června 2017 17:04 )

Havel tam měl všechny takový "inteligenty" a to ti nevadilo?

ivoadler ( 21. června 2017 16:58 )

Kéž bychom měli víc takových institutů (nebo aspoň nadací). Není-li jedno ani druhé, postačí prostitut.

ninga ( 21. června 2017 16:51 )

Zloděj všech zlodějů

Toma?_Potyka ( 21. června 2017 16:38 )

Korupce v přímém přenosu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání