Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Vezmu si ženu,“ řekla Jana dceři Kačce cestou do školky. Vzala to i sestra

Představit dětem přítelkyni se Jana zdráhala (ilustrační foto)
Představit dětem přítelkyni se Jana zdráhala (ilustrační foto)  (Autor: Shutterstock)
Autor: ČTK, bk - 
20. června 2017
22:30

Před sedmi lety uslyšely sestry Veronika a Kačka od své mámy Jany, že by se chtěla s jejich tátou rozvést. Protože se rodiče dlouho hádali, zpráva je nezaskočila. Překvapením pro ně bylo spíš to, že má jejich matka přítelkyni. Dnes společně tvoří novou rodinu.

„Když jsem se s partnerkou začala stýkat, avizovala jsem, že mám dvě děti a nechci kvůli nim rodinu bořit. Ona to akceptovala. Stýkaly jsme se jako kamarádky. Přivést domů kamarádku je podstatně snazší než chlapa,“ vzpomíná Jana.

Na svém rozhodnutí zachovat původní rodinu do dospělosti dcer několik měsíců nechtěla nic měnit. Hádky v domácnosti se ale stupňovaly. „Pak mi najednou došlo, že děti nejsou šťastné. Pochopila jsem, že když to ukončím, tak to pro ně bude spíš vysvobození než špatná zkušenost,“ uvedla Jana. Bála se toho, že když se bude snažit rodinu za každou cenu udržet, dcery jí to jednou vyčtou. Nejdřív si o tom ale s nimi chtěla promluvit. Kdyby jí řekly, že chtějí dál s otcem žít, nic by nepodnikala. Bez nich by neodešla.

„Byl to trošku šok

„Ten vztah se rozpadal, nebyla to pro nás žádná novinka. To, že nám máma v další větě oznámí, že její přítelkyně k nám půjde bydlet a že si spolu pořídí miminko, to byl trošku šok,“ popisuje Veronika. Dodává, že novou situaci ale přijala bez větších problémů. Postupně se zlepšil také její vztah s otcem, když se vídají tehdy, kdy sami chtějí.

Veronice bylo třináct let a její sestře Kačce devět, když s nimi matka o své přítelkyni a krachujícím manželství mluvila. Mladší dceři to řekla, když ji vezla autem do školy. „Máma to na mě vychrlila, protože se asi trochu bála. Já jsem z toho neměla tak špatný pocit. Doma byly hádky na denním pořádku. Nebyl to pro mě takový problém,“ říká Kačka. Matčinu přítelkyni měla ráda, znala ji delší dobu a považovala ji za tetu.

Kamarádku Jana ztratila

Starší Veronika se záhy s novou situací svěřila jedné ze svých kamarádek. Ona i její rodiče to přijali. O druhou kamarádku ale přišla. „Její otec s tím měl problém. Omezil nám kontakt na minimum. Nesměla jsem k nim, ona zas k nám,“ vzpomíná Veronika.

Celé třídě o své rodině neřekla - ani na základní, ani na střední škole. Spolužáci a učitelé se to dozvěděli postupně. Na střední škole s tím, že její matka má partnerku, měla problém jedna kantorka. „Hlídám si, komu to řeknu. Není to informace, kterou bych sdělovala na potkání. Ale také ji nezatajuji. Nemám se za co stydět,“ říká Veronika. Pětiletého Matyáše, kterého porodila matčina partnerka, považuje za svého bratra.

Kačka naopak všem spolužákům o své nové situaci hned řekla. „Vyhrkla jsem to ve škole hned druhý nebo třetí den uprostřed hodiny jako bombu. Když dnes potkám a poznám lidi, kteří odmítají ty, které miluju, nepotřebuju se s nimi bavit. Když budou sprostí, jsem schopná dát jimi facku,“ dodává šestnáctiletá dívka.

Podle pilotní studie Platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu PROUD pro děti z rozvedených rodin, jejichž matka si našla ženu či otec muže, sexuální orientace rodičů nepředstavovala zásadní problém. Ubližovaly jim hlavně projevy homofobie v okolí i ve společnosti, s nimiž se museli chlapci a dívky vyrovnávat.

„Beru svatbu jako symbolický rituál,“ říká Kateřina (39), která by si chtěla vzít svou přítelkyni