Na střechu, na páté dveře nebo na tažné zařízení? Jestli vybíráte nosič jen podle těchto parametrů, koledujete si o problém. Podle nejnovějšího testu švýcarského autoklubu TCS získaly dobré hodnocení ve všech kritériích jen čtyři z dvanácti testovaných modelů. Přestože před žádným z nich Švýcaři vyloženě nevarují, u pěti měli vážné výhrady ke kvalitě a tři označili za špatné včetně vlivu na jízdní vlastnosti vozu. Český autoklub UAMK varuje i před předpisy, které se oproti domovině mohou v zahraničí lišit. „Převoz kol není až tak prostou záležitostí, jak se zdá. Má svá pravidla, a mohou přijít i následné postihy,“ varuje ÚAMK.

Švýcarský automotoklub TCS hodnotil v testu cenu, jednoduchost sestavení a upnutí kola, jejich bezpečnost, zajištění proti krádeži, stejně jako to, jak se chová náklad při jízdě. Tedy například vyhýbacím manévru nebo brzdění. Na prvních čtyřech místech se umístila zařízení určená na tažné zařízení. Easy Fold a Velo Space od Thule, Fischer Pro Line a Unitec Alu Atlas Evolution. Nižší hodnocení obdržela převážně zařízení určená na páté dveře. Zástupce nosičů na páté dveře Eckla Porty, Hollywood Racks F1B a Menabo Main autoklub vůbec nedoporučil.

Český autoklub ÚAMK v souvislosti se švýcarským testem upozorňuje na nosiče kol na střechu, které Švýcaři netestovali. „Jejich nevýhodou je jak fakt, že je nutné zvedat poměrně těžká kola, tak i to, že se částečně mění těžiště automobilu. Ten se chová trochu jinak, není si tak jistý při ostřejších manévrech. Což vyžaduje jiný styl jízdy. Nemluvě o faktu, že kola na střeše především od rychlosti 110 km/h zásadně zvyšují spotřebu vozidla až o více než 2 litry na 100 km,“ dodává autoklub.

Než dáte kolo do kufru kombíku, pořádně si to rozmyslete! V mnoha zemích totiž máte povinnost dostatečně upevnit převážený náklad. Jinak vám hrozí pokuta několik set eur, v Rakousku dokonce až 5000 eur. „V posledních měsících počet pokut za špatně připevněná jízdní kola z Rakouska roste a my denně na telefonní lince 1230 radíme lidem, jak tuto pokutu zaplatit nebo jak bezpečně převážet kola v rámci EU,“ dodává ÚAMK.

S koly na nosiči si dávejte dobrý pozor, jestli je vidět registrační značka vozu. V řadě zemí včetně Česka nesmí být překryta. Jinak musíte nosič doplnit o doplňkovou registrační značku, která vás na úřadě vyjde na 600 Kč. Za podomácky vyrobenou vám hrozí pokuta od 5000 Kč. Dobře viditelná musí být zadní a brzdová světla, mlhovky a směrovky.

V Itálii musíte mít nosič označený i výstražnou deskou o rozměrech 50 x 50 cm. Podobná povinnost platí i v Rakousku, ale pouze pro karavany.

Budete na dovolené jezdit na kolech? POdívejte se, jak správně vybrat nosič!
Autor: scom, archiv fi rem

Matka nechala dítě v rozpáleném autě, pomoci museli kolemjdoucí:

Fotogalerie
2 fotografie