Nejzávažnějším problémem současného spojení mezi centrem města a letištěm je akutní nedostatek autobusové dopravy. Letiště Václava Havla zaznamenává trvalý růst počtu cestujících. Loni jich bylo okolo 13 milionů, letos by se jejich počet měl blížit hranici 15 milionů. Nabízená kapacita MHD se na letišti zvýšila pouze o polovinu toho, co by bylo potřeba.

Hlavní variantou, se kterou nyní pražský magistrát pracuje, je nakoupení nových autobusů. To s sebou však přináší několik problémů. Hlavním je legislativa.

Podívejte se na vyjádření náměstka primátorky Petra Dolínka:

„Jednoznačně je zde legislativní problém, který vnímáme. Potřebujeme zákon dlouhodobě upravit, a proto pošleme žádost o změnu legislativy na ministerstvo společně se žádostí o výjimku. Chceme dosáhnout toho, aby autobusy mohly jezdit na letiště a nemuseli jsme o výjimku žádat každé tři měsíce,“ popsal pro Blesk.cz náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

V letní turistické sezoně dle průzkumů, které Regionální organizátor pražské integrované dopravy (ROPID) na linkách na letiště trvale provádí, dochází k trvalému přetěžování autobusů číslo 119. Jednou z možností, jak tuto situaci řešit, je právě nasazení velkokapacitních autobusů. Ty by tu měly jezdit od května příštího roku.

Na letiště i do zoo

Postupně by však tito obři měli jezdit i do dalších vytěžovaných míst v Praze. „Autobusy jednoznačně nejsou upraveny na pražské komunikace, ale po technické stránce by to mělo být funkční. V první fázi budou jezdit pouze linky na letiště, poté během roku také do Suchdola kvůli dojíždějícím studentům a ve špičce i do pražské zoo. Ze začátku však půjde pouze o letiště, které to nejvíce potřebuje,“ dodává Dolínek.

Do autobusu, který byl vyroben v Belgii firmou Van Hool, se vejde téměř 200 cestujících, v běžných kloubových autobusech to je zhruba o třetinu méně. Celková délka je 24,79 metru. Cena autobusu Van Hool AGG300 je 4,5 milionu korun, zhruba třikrát více než cena běžného vozu.

Podívejte se na fotky velkých autobusů:

Fotogalerie
8 fotografií