Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Úřady hlásí rekordní zájem o pasy. Za expresní zaplatíte čtyři tisíce

Autor: ula, ČTK - 
22. června 2017
06:05

Máte odjet za pár dní na dovolenou mimo Evropskou unii, ale zjistili jste, že váš pas je propadlý? Dobrá zpráva je, že vám pas vydají na jakémkoliv úřadě a nemusí to být v místě trvalého bydliště. Teď v létě si ale zřejmě vystojíte frontu a navíc si za vydání pasu do šesti dnů zaplatíte čtyři tisíce korun. Určitě byste měli zkontrolovat i pasy vašich potomků.

Nárůst počtu vydávaných cestovních pasů začínají úřady pozorovat už od března, většina lidí ale nechává vyhotovení až na červen a vše vrcholí i červenci. „Počet žádostí se v tomto období zvyšuje v průměru o 40 až 50 procent oproti ostatním měsícům,“ řekla Blesk.cz mluvčí  Úřadu městské části Praha 2 Martina Klapalová. Podobný stav hlásí i Praha 3.

„V dlouhý úřední den přijmou pracovnice přibližně 400 žádostí o vydání cestovního pasu,“ uvedl Filip Poňuchálek z Magistrátu města Brna.

Zvýšený zájem je především o dětské pasy. Souvisí to s koncem platnosti dětských pasů vydávaných v roce 2012. Vyšší zájem právě o dětské pasy hlásí úřady na Praze 5 a Praze 10.

Češi si dopřávají, za dovolenou dají i několik výplat. Jak se cestování změnilo?

Počkáte si i hodinu a půl

Musíte počítat také s delší čekací dobou, pokud si předem nerezervujte místo v pořadníku. „Ideální je najít volný termín v rezervačním systému, pak je čekací doba do 30 minut, bez rezervace je čekací doba řádově o desítky minut delší,“ radí mluvčí ÚMČ Praha 10 Vítek Novák.

Nejdelší čekací doby doby v Brně jsou v pondělí a ve středu po 15. hodině, volnější jsou podle mluvčího úterky a čtvrtky, kdy jsou úřední hodiny od 7 do 12 hodin. „Průměrná čekací doba v červnu je 25 minut, klientům doporučujeme využívat rezervační systém,“ říká Eva Barborková, mluvčí Magistrátu města Plzně.

Nejlépe je na tom Praha 1, kde mají úřední hodiny celý týden.

„V extrémních případech dosahuje čekací doba až 1,5 hodiny. Jednoznačně nejrychleji probíhá odbavení u klientů, kteří se k návštěvě na ÚMČ Praha 2 dopředu objednají prostřednictvím objednávkového formuláře na webových stránkách úřadu. Doporučujeme klientům dostavit se s ohledem na rozšířenou pracovní dobu oddělení osobních dokladů a evidence obyvatel i v ostatních pracovních dnech, nejen tedy v úředních dnech pondělí a středa,“ vzkazuje mluvčí úřadu na Praze 2.

Hodinu a půl si počkáte na Praze 5. „Lidé bohužel nevyužívají i ostatní dny (úterý, čtvrtek, pátek), kdy máme rovněž otevřeno. A chodí v úředních dnech pondělí a středa,“ řekl Jakub Večerka z Městské části Praha 5.

Na dovolenou cestuje stále více rizikových skupin, hlavně malé děti a senioři:

Expres pas za čtyři tisíce

Za vydání cestovního pasu do 30 dnů si zaplatíte 600 korun, děti do 15 let bude stát 100 korun. Pokud ale spěcháte, můžete mít pas do 6 dnů, ale to si zaplatíte 4000 korun, za dítě pak 2000 korun.

„Občan platí vyšší správní poplatek za přednostní zpracování žádosti, výrobu cestovního pasu a doručení úřadu, u kterého podal žádost. To si vyžaduje vyšší náklady na zabezpečení celého procesu vydání cestovního pasu, než ve standardní lhůtě,“ řekla Blesk.cz Klára Pěknicová z Ministerstva vnitra ČR.

Výše správního poplatku za vydání cestovního pasu ve zkrácené lhůtě 6 pracovních dnů má zejména omezit množství žádostí o tento typ cestovního dokladu na mimořádné situace, za kterých není možné požádat o vydání cestovního pasu ve standardní zákonné lhůtě. Z předešlého vyplývá, že výše správního poplatku reguluje do určité míry počet žádostí o vydání cestovního pasu ve zkrácené lhůtě,“ dodala Pěknicová.

Nicméně ani vysoký poplatek zřejmě lidi neodrazuje, zvláště pokud už mají zamluvenou dovolenou. 

„Zájem není úplně malý, přijímáme zhruba šest žádost o expresní pas denně, což je 120 pasů měsíčně, v současné době to bude ještě více, když si lidé kupují dovolenou na poslední chvíli a pak zjistí, že nemají platný pas,“ objasňuje důvody velkého zájmu Večerka z Prahy 5.

V Brně v květnu přijali 112 žádostí o rychlý pas, na Praze 1 přijmou 4–8 žádostí denně, v Plzni naopak chtělo v květnu pas ve zkrácené lhůtě 50 zájemců. Velký zájem potvrzuje i Praha 2. „Za období leden až květen 2017 jsme přijali celkem 118 kusů takových dokladů, což je nárůst téměř o polovinu oproti stejnému období předchozího roku,“ uvedla Klapalová. 

Pas do 24 hodin za šest tisíc

Momentálně se expres pas vydává ve lhůtě šesti dnů, na některých úřadech to zvládají i do tří dnů. Zhruba za rok budou lidé moci žádat o vydání jak pasu tak občanky do jednoho pracovního dne nebo do pěti dnů od podání žádosti. Novelu tento týden podepsal prezident Miloš Zeman.

O doklady vydané do 24 hodin budou moci lidé žádat na ministerstvu vnitra nebo na obecních úřadech s rozšířenou působností. Pro hotový dokument budou muset na ministerstvo. V případě dokladů vydávaných do pěti dnů by je lidé mohli převzít i na obecním úřadu, na kterém o dokument požádali.

Za cestovní dokument vydaný do 24 hodin zaplatí 6 000 korun, za děti do 15 let by rodiče platili za pas 2000 korun. Za cestovní doklad vydaný do pěti dnů budou poplatky činit 3000 korun a tisíc korun pro děti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi