Praha bude hlavním centrem oslav vedle domovského Milwaukee v USA, kde se motocykly Harley-Davidson vyrábí. Čtyřdenní akce se uskuteční od 5. do 8. července na Výstavišti Holešovice.

Součástí oslav bude spanilá jízda motocyklů H-D Prahou nebo největší výstava motorek značky v Evropě, na které bude přes 150 veteránů a 40 nových modelů z limitované řady 115 let. Vystaveno bude také 130 přestaveb různých značek.

„Oslavy 115 výročí H-D jsou pro ČR, Středočeský kraj i Prahu poctou, ale také šancí ukázat zahraničním turistům krásy naší země. Očekáváme, že se události zúčastní motocykloví fanoušci z mnoha zahraničních zemí a akce tak bude nejenom příležitostí k návštěvě, ale pro nás také ekonomickým přínosem,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO).

Očekávaný přínos pro veřejné rozpočty je přes půl miliardy korun. MMR spolu se Středočeským krajem a pražským magistrátem setkání podporuje.

Praha je ikonická a nabízí dostatek ubytování

Na předchozí oslavy 110. výročí do Říma se sjelo 90 tisíc majitelů a příznivců motocyklů H-D. Podle regionálního ředitele H-D Martina Heřmanského bylo těžké akci do Česka dostat.

„Muselo jít o ikonické místo, jsou zde ubytovací kapacity a je zde úspěšný dealer značky. Ale museli jsme přidat i něco dalšího. Češi harleye milují. První dealer byl tady založen již v roce 1924 a Česká republika má také nejstarší fungující klub na světě. Založen byl v roce 1928,“ uvedl. V Česku se zároveň již několik let koná na konci prázdnin akce Prague Harley days, které se účastní tisíce harleyů.

Do akce se vedle Prahy zapojí i další města ve Středočeském kraji jako Kutná Hora, Mělník, Poděbrady nebo Rakovník. Motorkáři navštíví mimo jiné Karlštejn, Konopiště, Vojenský ústav Lešany nebo Drábské světničky.

V České republice je registrováno 1,1 milionu motocyklů s průměrným stářím 32,5 roku. Harley-Davidson loni v tuzemsku prodal 472 nových strojů a dalších 359 motorek si majitelé přivezli jako ojeté.

Podívejte se, jak se loni zaplnilo Staroměstské náměstí 1500 motorkářů na strojích Harley-Davidson:

Fotogalerie
19 fotografií

Před pár dny projely harleye Brnem. Podívejte se na video:

Video
Video se připravuje ...

Stovka harlejáků si v rámci evropského srazu vyrazila v sobotu okouknout centrum Brna. Zdeněk Matyáš