Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mayová řešila s Iry hranice EU. A vyjednavači mají časový plán brexitu

Autor: mah, ČTK - 
19. června 2017
20:10

Začala dlouho očekávaná jednání o odchodu Velké Británie z Evropské unie. V Bruselu se v pondělí sešel Michel Barnier, který je povede za EU, se svým protějškem Davidem Davisem. Po prvním dni se obě strany domluvily na plánu jednání a hlavních tématech. Těmi jsou zachování práv občanů po brexitu, finanční vyrovnání a v závěru další otázky.

Oba vyjednavači byli po pondělní úvodní schůzce optimističtí a zdůraznili, že dohoda, která je jejich cílem, má být spravedlivá a výhodná pro obě strany. Podle Barniera je takový výsledek možný a výrazně lepší než případný rozchod bez domluvy.

„V zásadě provádíme v referendu učiněné britské rozhodnutí opustit EU. Je třeba rozmotat 43 let pečlivě budovaných vztahů, je třeba odložit emoce a držet se faktů, čísel a práva,“ prohlásil Barnier s tím, že se v žádném případě nejedná o trestání či pomstu Británii za její rozhodnutí.

Britský vyjednavač David Davis před novináři potvrdil, že britský postoj se nemění ani po posledním vývoji v zemi, kdy volby oslabily postavení premiérky Theresy Mayové. Británie má tedy dál zájem na odchodu z jednotného unijního trhu, se kterým jsou spojeny povinnosti včetně volného pohybu osob. Místo toho hodlá dojednat novou dohodu o volném obchodu a celní unii.

Mayová mluvila o hranicích s Irskem

Ve stejný den, kdy začalo vyjednávání brexitu, se v Londýně britská premiérka Theresa Mayová setkala se svým irským protějškem Leo Varadkarem. I na této schůzce bylo vystoupení Británie z EU velkým tématem. Státníci hovořili především o budoucí podobě hranic.

Hranice mezi Irskem, které je členem EU, a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království, by podle Mayové měla být co nejvíce „bezešvá“. Varadkar na společné tiskové konferenci prohlásil, že by měla být „neviditelná“.

A stranou nezůstalo ani pokračující vyjednávání Mayové o podpoře její menšinové konzervativní vládě se severoirskými unionisty. Varadkar k tomu podle agentury Reuters poznamenal, že vlády Británie i Irska musejí být nestrannými aktéry ve vztahu vůči dělbě moci v Severním Irsku mezi unionistickými stranami a těmi, které si přejí opětovné připojení Ulsteru k Irsku.

Velká Británie má za sebou předčasné volby, ty měly posílit mandát Theresy Mayové k vyjednávání, ale udělaly přesný opak:

Video  Mayová sestaví brexitovou vládu. Její strana je po volbách ale oslabena.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi