Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Brusel chce bojovat proti internetovým útokům. Hrozí za ně sankcemi

Autor: mah, ČTK - 
19. června 2017
21:45

Země Evropské unie se začaly zabývat nebezpečím útoků, které na ně mohou směřovat z internetu. V pondělí o tom jednali ministři zahraničí osmadvacítky v Lucemburku. Z jejich jednání vzešlo varování, že EU by na případné protiprávní činy v kybernetickém prostoru mohla reagovat například uvalením sankcí. Upozornění přišlo v době, kdy se ve světě mluví o snaze Ruska prosadit své cíle prostřednictvím operací na internetu. V kybernetickém prostoru jsou aktivní také Čína a Severní Korea.

„EU je znepokojena čím dál větší schopností a odhodláním státních i nestátních aktérů sledovat své cíle prostřednictvím nepřátelských činností v kyberprostoru,“ uvedli dnes ministři zahraničí osmadvacítky. Pokud by byl takový postup v rozporu s mezinárodním právem, vyhrazuje si podle nich Unie možnost společného postupu.

Ministři také zdůraznili, že státy by neměly vědomě umožňovat, aby jejich území bylo využíváno pro páchání mezinárodně protiprávních činů za využití informačních a komunikačních technologií.

Reakce EU na nepřátelské činnosti v kyberprostoru bude podle přijatých závěrů schůzky využívat opatření společné zahraniční a bezpečnostní politiky, včetně opatření omezujících, tedy sankcí, pokud by byly nutné.

„Společná reakce EU na nepřátelské činnosti v kyberprostoru bude přiměřená rozsahu, míře, trvání, intenzitě, komplexnosti, propracovanosti a dopadu dané činnosti v kyberprostoru,“ uvedli dnes ministři zahraničí EU. Zdůraznili, že Unie je odhodlána řešit mezinárodní spory v kybernetickém prostoru mírovými prostředky a snaží se o posilování spolupráce a snižování rizika nesprávného výkladu, eskalace a konfliktů, které mohou z incidentů v oblasti informačních a komunikačních technologií vyvstat.

Nedávný masivní celosvětový útok hackerů pocítili i v nemocnici na Slovensku:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi