V pondělí 19. června vzletěl ve 13:30 našeho času z letiště v Kbelích vojenský letoun CASA se vzácným nákladem: do Mongolska odtud odletěla čtveřice klisen koně Převalského, které v rámci projektu „Návrat divokých koní 2017“ transportuje do Asie Zoo Praha ve spolupráci s pražským magistrátem a Armádou České republiky.

Předem vytipované klisny se na přemístění připravovaly několik měsíců v Dolním Dobřejově. Samotná akce dnes začala už v brzkých ranních hodinách, kdy veterinář koně uspal a při jejich probouzení je zaměstnanci pražské zoo umístili do transportních boxů. Na cestu se vydává pražská koní rodačka Sarangua, kterou doprovodí dvě klisny z Německa (Naya a Romy) společně s jednou dánskou klisnou (Chantou).

Zůstanou zavření celou dobu

„Teď během letu budou ještě do jisté míry utlumení, v Mongolsku už budou v naprosto normálním stavu. Koně zůstávají v přepravních boxech. Jsou to divoká zvířata, není myslitelné, aby boxy opustili. Už od ranní nakládky až do vypuštění v Gobi B v boxech zůstanou. Samozřejmě budou dostávat pít, seno, mrkev – spíš pro rozptýlení než proto, že by potřebovali nakrmit. V letadle se bude udržovat nízká teplota, aby se nepřehřívali,“ vysvětlil přímo na letišti ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, který také s koňmi odletěl.

Jak se budou o koně starat po dosednutí letadla v Mongolsku? Poslechněte si další informace od ředitele Miroslava Bobka:

Let do mongolského Bulgan Sumu má naplánovaná dvě mezipřistání v Kazani a Novosibirsku. Letadlo by mělo do svého cíle dosednout v úterý 20. června v 11 hodin místního času, respektive v 6 hodin ráno našeho času.

Jelikož koně zůstanou po celou dobu v přepravních boxech, myslí odborníci na všechno: ke spodní části transportní bedny před naložením do letadla připevnili zaměstnanci zoo dno vystlané „kočkolitem“, aby se zvířata při vyprazdňování během cesty cítila co nejpohodlněji.

Cesta do Mongolska je sedmou samostatnou akcí podobného typu pražské zoo. Podívejte se na průběh nakládání koní do letadla a fotografie ostatních „převaláků“, kteří už v Gobi žijí:

Fotogalerie
35 fotografií