Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nevidomý zpěvák na albu jednoho z nejlepších českých skladatelů potkal hvězdy

Autor: red - 
19. června 2017
16:50

Přestože v zahraničí patří mezi respektované české umělce, českým posluchačům nezní jméno Tomáš Kympl (42) příliš povědomě. Možná to změní nové album, na kterém se třeba také stálice českého hudebního nebe setkaly s nevidomým zpěvákem Honzou Jarešem (36).

Skladatel Tomáš Kympl o sobě dává čas od času vědět, vždy v zajímavých souvislostech. Když studoval u Michaela Kocába, společně s Petrem Kolářem vydali desku Velvet Revolution v dvojjazyčné verzi. Znamenala velmi dobrý start spolupráce s řadou tuzemských hvězd, nevyjímaje stálice jako Helena Vondráčková, Hana Zagorová, Jiří Korn a dlouhá řada dalších. Psal také filmovou hudbu pro úspěšné snímky, například Pravidla lži režiséra Roberta Sedláčka. Když se v roce 2015 přihlásil do prestižní britské soutěže UK Songwriting Contest, nemohl tušit, že ji jako jediný Čech v historii vyhraje dva roky po sobě! Od té doby si z nabídek z celého světa může vybírat, dostává jich několik denně. V Česku právě nyní připravuje nové album, na kterém jeho hudbu zdobí nejznámější hvězdy naší hudební scény a pak také jeden obyčejný kluk, který si navzdory svému hendikepu splnil životní sen – zpívat.

Pusťte si video se skladbou k filmu Pravidla lži:

Video  Píseň skladatele Tomáše Kympla (42) ‚The Rule's of Lie‘ ze soundtracku filmu Pravidla lži  - INT, Tomáš Kympl
Video se připravuje ...

Zatímco skladatel i zpěváci tráví letošní horké dny zavření ve studiu, posluchači se mohou těšit na projekt, který spojil oblíbené hudební a herecké legendy s řadou výborných muzikantů. „Je to pro mě veliká radost, čest, ale také i zodpovědnost,“ přiznal Kympl Blesku. Tahle hudební setkávání si vyloženě užívám. Navíc mám bezvadnou možnost představit všechny interprety v trochu jiném světle. Ať už ty známé, nebo jejich mladší a neméně talentované kolegy. Například právě zpěváka a klavíristu Honzu Jareše.“

Než se Honza stal jediným nevidomým absolventem v historii pražské konzervatoře, začal pěkně od základu – na ZUŠ v Brně-Králově Poli, kde navštěvoval obor zpěv a klavír. Pražskou konzervatoř pokořil v roce 2011. Své debutové album Některý lidi už s písničkami Tomáše Kympla vydal v roce 2008. „Z nahrávání s Tomášem mám vždycky velkou radost. Často si na mě připraví nějakou kulišárnu, zkrátka mě umí překvapit,“ řekl Blesku Jareš.

Honza Jareš je jedním z interpretů desky. Honza Jareš je jedním z interpretů desky. | INT, Tomáš Kympl

Honza je však jen jedním z hlasů projektu, který si budou moci posluchači vychutnat letos na Vánoce. Sbírka hudebních koláží a písniček nabízejících humor a nadsázku bude mít i své koncertní provedení. „Chtěl jsem udělat desku, u které se posluchač pobaví, zamyslí, ale hlavně také zasměje, protože je dnes důvodů k zasmání čím dál méně,“ řekl Tomáš Kympl. „Je to soubor životních událostí a situací, ve kterých se každý někde najde.“ Na spolupráci ve studiu s úsměvem vzpomínají i herecké legendy, kterým patří jedna z písní. „Je fajn, když je u nahrávání legrace – a to s Tomášem opravdu byla,“ prozradil například Jiří Lábus, s čímž souhlasí i Josef Dvořák. „Tahle písnička z hereckého prostředí je pestrá a složitá jako sám život. Těším se na výsledek,“ dodal Jaroslav Satoranský. K nápadu na „hereckou“ píseň přivedla Kympla vzpomínka na prezidenta herecké asociace Jiřího Hromadu. Učil totiž Kympla na lidové škole umění herectví. „Jiří si u mě teď také zazpíval a jsem rád, že ke spolupráci s ním došlo,“ těší se ze setkání Kympl.

V „herecké“ písni uslyší posluchači i Jiřího Lábuse. V „herecké“ písni uslyší posluchači i Jiřího Lábuse. | INT, Tomáš Kympl

Kromě hereckých bardů se na albu objeví i „Jesus“ Kamil Střihavka, jeden z největších profesionálů českého showbyznysu Jiří Korn, dále třeba démonický Josef Laufer, umělec s pohnutým osudem Ladislav Boldy, Michael Kocáb a další. Kompletní obsazení i název alba je zatím tajemstvím. „Rád si s posluchačem hraji, nejen ve svých skladbách. Přál bych si, aby tahle deska byla překvapivá z různých úhlů pohledu,“ svěřil Blesku Kympl, který je momentálně na jedné ze svých cest do Londýna, odkud jeho hudba proudí i za oceán.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi