Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Napětí v Sýrii roste: Armáda prý útočí i na bojovníky proti ISIS

Autor: mah, ČTK - 
19. června 2017
14:52

V Sýrii se zvyšuje napětí mezi silami, které bojují s Islámským státem. Arabsko-kurdská koalice Syrské demokratické síly (SDF) si stěžuje, že na její pozice v provincii Rakka útočí i syrská armáda. SDF nyní podle agentury Reuters hrozí, že pokud se údery budou opakovat, bude se muset bránit. Ze vzduchu přitom SDF podporuje mezinárodní koalice vedená Spojenými státy. Jejich cílem je osvobodit město Rakka, kde má IS svůj hlavní stan.

Americké letadlo v neděli sestřelilo nad provincií Rakka syrský vojenský letoun. To vyvolalo ostrou reakci syrské armády i Ruska, které je spojencem syrské vlády.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes vyzval Spojené státy, aby se v Sýrii zdržely jednostranných akcí. Jeho náměstek Sergej Rjabkov označil sestřelení letadla za agresi, jíž Washington napomáhá teroristům. Americká armáda sestřelení označila za akt sebeobrany, protože syrské letadlo útočilo na pozice SDF u Tabky.

Americká armáda potvrdila, že její stíhací letoun F-18 v neděli sestřelil syrský vojenský stroj Su-22, který ale předtím shodil bomby poblíž pozic oddílů SDF.

Mluvčí této koalice Talál Sillo dnes oznámil, že syrské síly proti SDF „zahájily rozsáhlé útoky, při nichž využívají letadla, dělostřelectvo i tanky“. SDF podle něj bude nucena reagovat, jestliže tyto útoky neskončí.

Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že v oblastech, kde operuje ruské letectvo, bude Rusko považovat jakékoli létající objekty za možné cíle útoku. Rusové podle oznámení úřadu přerušují komunikaci s USA používanou dosud k prevenci leteckých incidentů nad Sýrií, a to počínaje dneškem. Americká armáda prý tento kanál před nedělním útokem na syrské letadlo nepoužila.

Rusko hodlá svou protileteckou obranu umístěnou v Sýrii využívat ke sledování všech letadel mezinárodní koalice, která se budou pohybovat západně od řeky Eufrat. Bude se to týkat i bezpilotních strojů.

Damašek ve svém prohlášení tvrdí, že sestřelené letadlo bylo na bojové misi zaměřené proti IS.

SDF zahájila ofenzivu proti městu Rakka 6. června, ze vzduchu arabské a kurdské bojovníky podporuje mezinárodní koalice. V blízkosti Rakky bojuje ale i syrská armáda a od zahájení ofenzivy nebylo jasné, zda své operace koordinuje se SDF.

Podívejte se, jak vypadá nedávno osvobozené syrské Aleppo:
Video  Video z dronu: Nahlédněte do válkou zničeného Aleppa.  - Reuters/Blesk/GOTHIC21_12-Warrior_Procession
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi