Součástí pavilonu péče o matku a dítě bude nový objekt a právě o prázdninách se bude nově vznikající budova napojovat na původní objekt. Pracoviště Gynekologicko-porodnické kliniky i Oddělení neonatologie se tak na konci června budou muset přestěhovat do náhradních prostor v nemocnici. Podrobný seznam rozmístění jednotlivých pracovišť je už nyní zveřejněn na webových stránkách nemocnice. Nemocnice chystá i značení přímo v areálu a u hlavního vstupu do nemocnice bude k dispozici rozpis umístění pracovišť.

Chod porodnice a navazujících oddělení zůstane sice zachován, ale vzhledem ke kapacitám náhradních prostor bude mírně omezen. „Snížení kapacity je zhruba pětinové, proto doporučujeme všem zájemcům o porod v naší nemocnici, aby se průběžně informovali o aktuální situaci a volných kapacitách,“ uvedl přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Ondřej Šimetka.

Kontaktní telefony na jednotlivá pracoviště zůstanou zachovány. O situaci jsou informovány porodnice v okolí i další nejbližší perinatologická centra. Kapacita ambulancí bude během úprav zachována a operační program bude redukován hlavně na onkogynekologické pacientky.

O prázdninách bude napojeno nejen nové křídlo na původní část budovy, ale bude zbudován i další porodní pokoj, operační sál pro malé gynekologické výkony, vybudována bude budoucí stanice pro ženy s rizikovou graviditou a přestaven bude i prostor čekárny.

Pavilon péče o matku a dítě by měl být opět v provozu od září, celá rekonstrukce a dostavba zhruba za 130 milionů korun, která patří k nejvýznamnějším investičním akcím nemocnice, bude hotova do konce roku.

Centrum patří dlouhodobě k jednomu z nejvytíženějších, 20 % porodů v něm je předčasných, u ostatních center v ČR je to osm až 12 procent. Ještě v roce 2001 bylo v nemocnici 1372 porodů, klinika se otevřela o rok později a plánovaná kapacita byla 2000 porodů za rok. V posledních letech ale centrum zvládá v průměru 2200 až 2300 porodů. Kapacita by se po dokončení renovace a dostavby mohla zvýšit až na 2600 porodů.