Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Policie obvinila Jana Kočku! Stát prý připravil o 415 milionů

19. června 2017
12:20

Policie obvinila Jana Kočku z daňových úniků! Podle informací České televize patřil do skupiny, která měla stát připravit o 415 milionů korun.

 Podnikatel Jan Kočka je v současné době v hledáčku policie. Jak jsme již dříve informovali, u Kočky doma proběhla přibližně před měsícem razie v souvislosti s ovlivňování zakázek firmy TSK. V případu se má podle serveru Echo24.cz jednat o sjednávání výhod při zadání veřejné zakázky a podplácení. Podle informací Blesku ale policie prověřovala jisté dokumenty v jeho domě i firmách, následně si měla odvést několik jeho spolupracovníků.

V současné době se k věci nebudu vyjadřovat, řekl Kočka Blesku. Podle České televize byl Kočka součástí skupiny lidí, kteří stát připravili o 415 milionů korun.

Razii provedl tým Daňové Kobry s kriminalisty Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování. Zadrželi při ní 28 lidí, následně začali stíhat 24 fyzických a 2 právnické osoby za trestné činy zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a legalizace výnosů z trestné činnosti.

Skupina obviněných osob založila a působila minimálně v 21 obchodních společnostech, přičemž část z těchto společností nevykonávala žádnou reálnou podnikatelskou činnost. Trestná činnost měla být páchána obviněnými prostřednictvím vytvoření fiktivních obchodů za neexistující reklamní služby. Obvinění měli po vzájemné domluvě, díky nadhodnoceným reklamním službám, soustavně krátit povinnost k dani z přidané hodnoty a dani z příjmu právnických osob,“ uvedla mluvčí Iva Knolová.

Při následujících domovních prohlídkách policie zabavila celou řadu věcí - několik luxusních motorových vozidel, včetně veteránů, šperky, nemovitosti, peníze na účtech i v hotovosti, a to vše v souhrnné hodnotě nejméně 110 milionů korun.

Finanční správa vydala a oznámila zajišťovací příkazy 2 právnickým osobám v souhrnné výši 27,9 milionů korun, kdy 7 milionů korun bylo zajištěno na bankovním účtu. Finanční správa rovněž zajistila osobní vozidlo z majetku právnické osoby a vydala exekuční příkaz na poddlužníky ve výši 12,8 milionu korun, dodala Knolová. 20 obviněných je stíháno na svobodě, čtyři organizátoři vazebně. Hrozí jim až deset let vězení.

Jan Kočka je synem provozovatele Matějské pouti Václava Kočky. Rodina podniká ve svozu odpadu a úklidu ulic. Právě jejich firma Prostor jako subdodavatel Pražských služeb uklízí některé městské části.

Kočkův bratr Václav byl v roce 2008 zastřelen při křtu Paroubkovy knihy. Za vraždu byl odsouzen Bohumír Ďuričko.

moiaza ( 19. června 2017 16:27 )

To nic není. Kdyby byl člen ODS bylo by těch nakradených peněz mnohem více. A stíhán by už nebyl, neboť děda tunel by ho dávno amnestoval.

rada42 ( 19. června 2017 15:44 )

Kriminál - s Ďuričkou si můžou hrát na mamku a taťku...

janejaneja ( 19. června 2017 15:26 )

Nemá EET a neodvádí daně k kolotočů ? No to by měl !

renataren ( 19. června 2017 13:51 )

A taková slušná rodina to byla... kdo by to do nich řekl, že?

LucieLily ( 19. června 2017 13:47 )

A vida - zase je to tu samý právník a odborník

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání