Moskevský rodák Valeriy (66) si před pěti lety vydržoval dvě mladičké tanečnice (tehdy 15 a 20) z Brna. Platil jim elektroniku, dovolené, boty, šminky a dívenky mu oplácely sexem. Když ale muž slečny omrzel, svěřily se policii, že s Rusem souložily nedobrovolně.

A Valeriy, připomínající mohutným plnovousem ruského popa, za to teď stojí před brněnským soudem. Je obžalovaný ze znásilnění, svádění k pohlavnímu styku, vydírání a neoprávněného přístupu k počítačovému systému. Hrozí mu až 12 let kriminálu! Ve vazbě sedí už více než tři čtvrtě roku.

Nejprve láska a peníze, pak nenávist a strach

„Dívky lžou, žádnou jsem nikdy neznásilnil,“ brání se vousatý Casanova. Jeho verzi přisvědčuje i jedna ze znalkyň. „Dívka se seznámila s obžalovaným ve svých dvaceti letech. Jednu dobu se do něj zamilovala, i přes velký věkový rozdíl jí imponovala jeho zkušenost i majetek. Pak si uvědomila, že vztah nemá perspektivu, snažila se ho ukončit. Dnes má k němu negativní vztah a bojí se ho,“ vykreslila pozadí vztahu psycholožka.

A co víc. Starší z tanečnic pak zřejmě přemluvila mladší kamarádku, aby paralelní románek s Rusem také nahlásila jako znásilnění. „Jaké je to znásilnění, když jsme spolu byli s měsíčními přestávkami čtyřikrát v hotelu a mezitím si psali zamilované esemesky se srdíčky?“ hájil se muž.

Ani revizní posudek jasno neudělal

Tvrzení proti tvrzení. A soud se mezitím brodí znaleckými posudky, které mají potvrdit či vyvrátit hodnověrnost slečen. Psychiatři přitom jednou spolu souhlasí, jindy posudky kolegů vyvracejí. Jasno nepřinesla ani revizní expertiza. Dívky prý nyní trpí posttraumatickou stresovou poruchou, jsou lítostivé a do sebe uzavřené. Prý se jim mění i osobnost.

A soudu zároveň dochází trpělivost. „To už hraničí s obstrukcemi,“ téměř vybuchl jinak klidný soudce Michal Vrtek po další zmatené sérii výpovědí znalců z psychiatrického ústavu v Praze. „Jak s tím má soud naložit?“ ptal se sám sebe. Další líčení proto raději odročil až na 19. července.

„Trestné činy jsem nespáchal,“ lapidárně pronesl na závěr jednání obžalovaný Rus. Své bývalé konkubíny označil navzdory mládí za protřelé slečny. Jednu z nich dokonce obvinil z toho, že za zkoušky na univerzitě občas platila sexem. Druhá z nich pak prý měla sexuální zkušenosti v patnácti letech.