„Po válce měl nabídky jít do Ruska či zůstat v Praze, ale Petr Beck se vrátil do Bruntálu, kde založil rodinu, pracoval a pomáhal v rozvoji města,“ řekl starosta Bruntálu Petr Rys.

Ještě v minulém roce Petr Beck přednášel po školách o hrůzách koncentráku. „Měli jsme strach, jak pana Becka přijmou dnešní puberťáci. Setkání končilo tak, že většina děvčat plakala a chlapcům do smíchu taky nebylo,“ uvedl přítel hrdiny Jiří Ondrášek.

Zlatý odznak

Veterána neocenilo pouze město plaketou a sochou křišťálového kopí za statečnost a bojovnost, ale také Moravskoslezský kraj svým Zlatým odznakem. „Životní osud Petra Becka je mimořádný. Troufnu si říci, že v celém Česku není nikdo podobný. Lze se jen poklonit a poděkovat,“ konstatoval senátor Ladislav Václavec.

Veterána Becka si všichni váží pro jeho poctivost. Přesto muž v mládí musel podvádět. To když si po útěku z Osvětimi přidal rok navíc, aby mohl nastoupit do Rudé armády. „Bojovat mohli jen osmnáctiletí a mně bylo sedmnáct. Uvedl jsem špatný rok narození, abych mohl narukovat,“ přiznal se k jedinému životnímu podvodu hrdina.

Je pouze sám

Město Bruntál slaví 804 let od svého vzniku. Petr Beck je od roku 1989 jediným člověkem, který titul získal. Přesný přehled udělení a odebrání čestných občanství v Bruntále zkoumají historici. Číslo: B-13785  V toto číslo se proměnil Petr Beck v Osvětimi stejně jako statisíce dalších vězňů. Z hlavy ho řekne klidně o půlnoci.

Petr Beck se v Bruntále narodil před válkou a do města se vrátil krátce po ní. „V Bruntále jsem se oženil, přišly zde na svět mé dcery, vnoučata i pravnoučata. To město mám rád,“ prozradil zastupitelům.

Fotogalerie
9 fotografií