Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dodávka v Londýně najela u mešity do lidí: Řidiče zadrželi. Jeden mrtvý

Autor: ČTK, šim - 
19. června 2017
11:12

Do skupiny lidí vycházejících z mešity na severu Londýna vjela dnes v noci dodávka. Podle svědků řidič následně z auta vystoupil, původně se hovořilo o tom, že měl následně útočit nožem. To policie vyvrátila. Na místě zůstalo 8 vážně zraněných, jedna osoba zemřela. Policie ale zatím nepotvrdila, zda oběť skonala bezprostředně v důsledku zásahu dodávkou. Muž totiž zkolaboval již před útokem a kolemjdoucí mu v okamžiku nárazu auta dávali první pomoc. 

Incident v městské části Finsbury Park na severu Londýna byl podle policie nahlášen krátce po 1:20 SELČ. Britská muslimská rada uvedla, že dodávka „úmyslně“ najela do muslimů odcházejících z mešity. Podle šéfa místní muslimské organizace útočník před zatčením prohlásil: „Přispěl jsem svým dílem.“ „To, co udělal, udělal úmyslně, aby zabil co nejvíc muslimů,“ řekl Toufik Kacimi televizi Sky News.

Video: Kolemjdoucí se na útočníka sesypali, musela ho chránit policie

Žena bydlící v blízkosti místa incidentu sdělila televizi BBC, že viděla před mešitou bílou dodávku, která zřejmě zasáhla lidi odcházející z nočních modliteb, které probíhají během svatého měsíce ramadánu.

Podle výpovědi Atikura Arhmana, který celou událost viděl, mělo auto najet do skupinky lidí, kteří se zrovna pokoušeli pomoci staršímu muži. Ten předtím omdlel na zastávce poté, co vyšel z mešity. 

Muž později zemřel. Zatím není jasné, zda se příčinou jeho smrti stal náraz vozu. Dalších deset lidí bylo zraněno. Osm z nich museli záchranáři odvézt do nemocnice, dva jsou ve velmi vážném stavu. Podle policie patří všechny oběti útoku k muslimské komunitě.

Khan: Útok na společné hodnoty

Britská premiérka označila najetí automobilu do chodců za strašný incident. Je podle svých slov v myšlenkách se zraněnými.

Policie útok vyšetřuje jako teroristický čin. „Metropolitní policie potvrdila, že útok vyšetřuje jejich protiteroristický útvar,“ řekla ministryně vnitra Amber Ruddová. 

Video: Jak to vypadalo na místě neštěstí?

Video  „Lidé křičeli a řvali.“ V Londýně najela dodávka do muslimů  - Reuters/Klára Brunclíková/ Hudební Banka
Video se připravuje ...

Starosta britské metropole Sadiq Khan označil  za útok na společné hodnoty, stejně jako tomu bylo při nedávných podobných událostech v Manchesteru a v Londýně.

„Stejně jako hrozné útoky v Manchesteru, Westminsteru a na londýnském mostě je to také útok na všechny naše sdílené hodnoty tolerance, svobody a úcty,“ uvedl podle agentury Reuters Khan v prohlášení. Starosta zároveň slíbil, že do ulic bude vyslán větší počet policistů k uklidnění skupin obyvatel, zejména těch, kteří dodržují muslimský postní měsíc ramadán.

Útočníka zpacifikovali kolemjdoucí

Policisté původně předpokládali, že muž mohl mít komplice, kteří po činu utekli. Později ale oznámili, že čin provedl jeden pachatel. Není ale vyloučené, že ho někdo podporoval při jeho plánování. „V tuto chvíli nemáme žádné další podezřelé, ale vyšetřování pokračuje,“ oznámila policie na Twiteru.


Očití svědci popsali, že útočník byl zadržen samotnými lidmi, kteří byli na místě útoku. Až do příjezdu policie ho drželi přimáčknutého k zemi. 

Podle zatím kusých informací by se mělo jednat o 48letého muže bílé pleti. Dodávka, kterou měl najet do lidí,  patří velšské půjčovně aut. Její představitelé ale informace odmítli komentovat.

Na Twitteru se brzy ráno objevilo video, které ukazuje zatčení muže. Podle webu Mail Online muž při zatýkání zvolal: „Zabiju všechny muslimy.“ 

„Útočníka jsme odvezli z nemocnice na pozorování. Jakmile ho propustí, vezmeme ho do vazby. Lékaři také prozkoumají jeho duševní zdraví,“ oznámila policie.

Totožnost útočníka policisté znají a v nejbližší době u něj doma udělají prohlídku. Podle Sky News možná budou následovat další zatčení, protože policisté nevyloučili, že k provedení činu muži někdo napomáhal.

Video  Video zachycuje zatýkání muže podezřelého z najetí do davu věřících, kteří po modlitbách vycházeli z mešity.  - Twitter.com
Video se připravuje ...

Svědci: Šok a křik, rychlý zásah policie

Svědci incidentu u londýnské mešity, kde najela do chodců dodávka, hovoří o šoku a křiku„Viděl jsem na zemi minimálně dva lidi, kteří se nehýbali,“ uvedl podle listu The Sun jeden z místních obyvatel.

Podle serveru BBC popisují záchranné práce a poukazují na rychlou reakci policie. „Byl jsem šokovaný, šokovaný, šokovaný. Kolem mě byla těla,“ uvedl jeden ze svědků, kterému se podařilo uskočit dodávce z cesty. „Bohudík jsem se dostal stranou. Prostě jsem skočil,“ dodal. Jedna z místních obyvatelek BBC řekla, že viděla lidi „křičet a řvát".

„Je hrozné sledovat policisty provádějící masáž srdce lidem na zemi v zoufalé snaze je zachránit. Jen doufám, že se jim to povedlo," uvedla další svědkyně. „Slyšela jsem spoustu křiku a viděla mnoho pobíhajících lidí. Pak se začaly objevovat spousty policejních aut, vrtulníků a hasičských vozů,“ řekla podle listu Evening Standard jedna z místních obyvatelek. „Reakce bezpečnostních a záchranářských složek byla opravdu rychlá a působivá,“ dodala. „Policie dorazila téměř okamžitě, náhodou projížděla kolem,“ upozornil jeden svědek.

 

Útok jako odplata?

Mešita na Finsbury Park byla v letech 1997 az 2003 pod vedením imáma Abu Hamzy, který byl v lednu 2015 ve Spojených Státech odsouzen k doživotnímu vězení za podporu terorismu. Přezdívá se mu také „Hák“, a to kvůli protéze ruky, o kterou přišel v Pákistánu při manipulaci s výbušninami.

Abu Hamza byl v letech 1997–2003 imámem v mešitě na Finsbury Park, kde došlo k útoku. V roce 2015 byl za podporu terorismu odsouzen na doživotí. Abu Hamza byl v letech 1997–2003 imámem v mešitě na Finsbury Park, kde došlo k útoku. V roce 2015 byl za podporu terorismu odsouzen na doživotí. | profimedia.cz

Některá britská média v souvislostmi s nočním útokem hovoří jako o „odplatě“. Nový představitel mešity Mohammed Kozbar řekl, že kdokoli tento akt spáchal, udělal to s úmyslem zranit mnoho lidí. 

renoli ( 19. června 2017 14:56 )

co nechápeš ? Někteří křičeli a jiní řvali. A v to je obrovský rozdíl

agfor ( 19. června 2017 13:46 )

Konečně dostal jeden Angličan rozum. Blbci v české vládě ho nedostanou.

gabreta ( 19. června 2017 12:24 )

Jestli ono to nebude známé České pořekadlo v praxi, "Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá"!!

nika70 ( 19. června 2017 10:52 )

Ani se nedivím, že už někomu ruplo v hlavě.

mart33 ( 19. června 2017 10:45 )

Ten Pákistánec na BBC tvrdil že policie přijela za hodinu a záchranka za 5 min

Zobrazit celou diskusi