Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nejste si jistí, jaká jsou vaše práva a povinnosti ohledně dovolené? Přečtěte si, co říká zákon

/
  • Termín dovolené vám může nařídit šéf.
    21. července 2017 ● 08:00

    Nejste si jistí, na kolik dní volna máte vlastně nárok, jestli vás šéf může z dovolené odvolat nebo zda-li vám nevybrané dny mohou propadnout? Přečtěte si, co říká zákon o vašich právech i povinnostech.

  • 1.

    Dovolenou si musíte odpracovat

    Přemýšleli jste, na kolik dní volna máte vlastně zákonný nárok? Záleží na tom, kolik jste si už odpracovali. Pokud pracujete na »plný« úvazek, máte nárok minimálně na 20 dní dovolené.

    Nezískáte je ale hned po prvním dnu v práci. Právo na dovolenou se totiž odvíjí od odpracovaných dní. Minimálně musíte odpracovat 21 dní, abyste získali jednu dvanáctinu z dovolené.

    Počet volných dní záleží na tom, kolik jste si toho odpracovali.
    Autor: Foto: scom, archiv

  • 2.

    Termínu velí šéf

    Rozčiluje vás, že jste si v létě chtěli vybrat měsíc dovolené vcelku a šéf vám to nechce povolit? Bohužel, podle zákona je v právu. Zákoník práce totiž říká, že čerpání dovolené určuje zaměstnavatel - a nemusí souhlasit s vámi zvoleným termínem. Své rozhodnutí vám navíc nemusí nijak zdůvodňovat.

    V některých firmách bývá nařízená celopodniková dovolená.
    Autor: Profimedia

  • 3.

    O volno přijít nesmíte

     

    Ať se děje co se děje, šéf vás nikdy nesmí o dovolenou připravit. I když vám může nařídit termín, kdy ji budete čerpat, vždy musí dohlédnout na to, abyste ji vyčerpali v daném roce. Pokud zaměstnavatel poruší své »dovolenkové« povinnosti, hrozí mu pokuta až 200 000 korun.

    Pokud vás šéf z dovolené odvolá, musí vám uhradit vzniklé výdaje.
    Autor: Profimedia

  • 4.

    Zákon nařizuje 14 dní vcelku

     

    Chtěli jste někam na pár dní odjet, ale zaměstnavatel vám nařizuje výběr dovolené po jednotlivých dnech? „Tak to má smůlu. Pokud mu to neschválíte, tak vám musí dát alespoň 2 týdny dovolené v kuse (o tom kdy na dovolené budete, však rozhoduje on),“ vysvětluje advokát Roman Moussawi.

    Volné dny vám nemohou propadnout.
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Termín musíte dostat písemně

     

    Bojíte se, že si šéf usmyslí termín vašeho volna a vy se mu nestihnete přizpůsobit a zorganizovat si plány? Bát se nemusíte, o termínu dovolené totiž vždycky musíte být informováni dostatečně dopředu.

    Pokud vám šéf sám určuje termín vaší dovolené, musí vám ho dát vědět písemně a minimálně 14 dní předem. Nařízenému termínu se pak ale  nemůžete nijak bránit.

    Zaměstnavatel musí zvážit vaše nároky.
    Autor: Shutterstock

     

  • 6.

    Rodiče s dětmi mají přednost

    Pokud máte děti školou povinné a zaměstnavatel vám nutí vybrat si dovolenou přes školní rok, máte nárok se bránit. Když nadřízený určuje, kdo a kdy si bude vybírat dovolenou, musí při tom přihlédnout k oprávněným zájmům zaměstnance. Mezi ně patří například požadavek rodičů dětí školního věku čerpat dovolenou v době letních prázdnin.

    Zaměškaná a neomluvená směna vám může z dovolené kus ukousnout.
    Autor: Shutterstock

  • 7.

    Nemoc svazuje šéfovi ruce

     

    Třebaže datum závisí na vůli zaměstnavatele, nemůže jeho volba padnout na úplně kterýkoli den. Dovolenou příkazem vám šéf může dát jen někdy. Chráněni jste při dočasné pracovní neschopnosti a na mateřské nebo rodičovské dovolené.

    Termín dovolené musíte dostat alespoň dva týdny dopředu.
    Autor: Archiv

  • 8.

    Dovolená nemůže propadnout

     

    Nestihli jste si vybrat dovolenou? Není třeba panikařit, o slíbené dny volna nepřijdete. „Nevyčerpaná dovolená nepropadá. A to dokonce ani, když si ji nezvládnete vybrat v následujícím roce, např. kvůli dlouhodobé pracovní neschopnosti nebo kvůli mateřské nebo rodičovské dovolené,“ vysvětluje advokát.

    Máte nárok minimálně na dva týdny dovolené v kuse.
    Autor: Profimedia

  • 9.

    Když má dovolenou celý podnik

     

    V některých, především výrobních podnicích, bývá z organizačních důvodů určena tzv. celopodniková dovolená. Podle zákona ale nesmí trvat déle než 2 týdny v roce.

    Pokud jste se se šéfem na termínu dohodli, nechte si ho ihned podepsat.
    Autor: Firo-tour

  • 10.

    Dovolenou ukousne lenost

     

    Na své dny volna však nemáte nárok ať se děje, co se děje. Nevhodné chování je o ně i podle zákona může připravit! O kus dovolené můžete přijít třeba kvůli zmeškané a neomluvené směně. Za každou takovou směnu vám může zaměstnavatel krátit dovolenou o 1 až 3 dny. Neomluvená zameškání kratších částí jednotlivých směn se sčítají.

    Ilustrační foto.
    Autor: profimedia.cz

  • 11.

    Předčasný návrat platí šéf

     

    »Zatrhl« vám šéf schválenou dovolenou nebo vás přímo z ní odvolal zpět do práce? To sice může, ale ne jen tak. V takovém případě musí uhradit náklady, které vám přerušením dovolené vznikly. Tedy například zaplatit storno zakoupeného zájezdu nebo náklady na předčasný návrat.

    Ilustrační foto.
    Autor: profimedia.cz

  • 12.

    Ve volnu mobil brát nemusíte

     

    Chce vás mít šéf »na příjmu« i během dovolené? Pozor! Nikdo vám nemůže nařídit, abyste byli v dosahu zaměstnavatele v době, kdy máte dovolenou. A samozřejmě vás za »nedosažitelnost« ani nemůže trestat.

    Zatímco ještě loni jsme se v obavě před vysokými účty zdráhali volat a posílat fotky z dovolené, letos už se bát nemusíme. Evropská regulace totiž zakázala operátorům účtovat si v rámci EU příplatky.
    Autor: Profimedia.cz

  • 13.

    Chtějte podpis

    Dohodli jste se s šéfem na termínu vaší dovolené? Myslete dopředu a všechno si raději pojistěte šéfovým podpisem. Aby nedošlo k případným problémům, nechte si hned od šéfa domluvený termín podepsat na formulář žádosti o dovolené a kopii si nechte. Bude vás chránit v případě, že si šéf vše rozmyslí a vy už budete mít zaplacený např. zájezd.

    Moře
    Autor: Foto scom

    I na dovolené je potřeba dbát o svou bezpečnost:

    Fotogalerie
    15 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy