Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Paroubek má v ČSSD asi utrum kvůli minulosti. Straníci se přou, zda ho vzít zpět

Autor: Jakub Veinlich, mim - 
18. června 2017
14:33

Jiří Paroubek chce zpět do ČSSD. Ta se ale přijetí bývalého člena a také stranického „narušitele“ částečně brání. Volební lídr strany Lubomír Zaorálek tvrdí, že se do ČSSD její bývalý šéf nevrací. A i kdyby ano, je na to podle stanov zvláštní postup. Paroubek už si přitom vyplnil přihlášku na Kolínsku. 

„Myslím si, že se (Paroubek) nevrací do sociální demokracie,“ uvedl v TV Prima Lubomír Zaorálek. Paroubkův případný návrat komplikuje jeho nedávná minulost. Když se totiž v říjnu 2011 rozešel se sociální demokracií, založil si novou stranu Národní socialisté – levice 21. století (LEV 21), za kterou také kandidoval. A to může být podle závazných a platných stanov ČSSD velký zádrhel.

 

„Pokud by se pan Paroubek vrátil do sociální demokracie, musela by s tím souhlasit pražská organizace. A pokud je mi známo, ta dává jasně najevo, že ta o jeho návrat zájem nemá,“ vysvětlil Zaorálek. 

Výňatek ze platných stanov ČSSD článek 8 odstavec 11

Osobě, která vystoupila z ČSSD a stala se členem jiné politické strany nebo politického hnutí, či jejich kandidátem ve volbách, či nezávislým kandidátem ve volbách, může řádné členství v ČSSD vzniknout jen se souhlasem MO ( místní organizace), v níž byla členem ke dni svého vystoupení z ČSSD, a příslušného OVV (obvodního výkonného výboru) a KVV (Krajského výkonného výboru), v jehož působnosti je tato MO.

Ve středu se ukáže

Možné přijetí Jiřího Paroubka mají pražští sociální demokraté řešit už příští týden. Podle informací Blesk.cz zatím není výsledek jasný. Politici jsou totiž názorově rozdělení. 

„Ve středu se sejde předsednictvo Obvodního výkonného výboru, kde toto téma budeme určitě řešit,“ řekl Blesk.cz místopředseda OVV ČSSD Praha 5 Jan Kořínek. Oficiálně tento bod ale na programu zatím zařazený není.

Proč se chce Jiří Paroubek vrátit a jak hodnotí práci Bohuslava Sobotky v čele ČSSD. Bývalý premiér odpovídal na dotazy Blesku: 

Pro Paroubkův návrat k sociálním demokratům přitom není například ani místopředseda strany a lídr pražské kandidátky pro sněmovní volby Petr Dolínek. A představit si to neumí ani ještě nedávný předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka.

„Neměli bychom se vracet do minulosti s lidmi, kteří na sociální demokracii opakovaně útočili a snažili se stavět konkurenční politické subjekty,“ uvedl Sobotka v ČT. Podle něj by to nebyl dobrý signál vůči veřejnosti. „ČSSD by se měla sjednotit kolem volebního lídra a orientovat se na budoucnost,“ uzavřel premiér.

Nové členství na Kolínsku? 

Jiří Paroubek přitom tvrdí, že už si novou přihlášku do strany podal. Mimo Prahu – ve středočeských Cerhenicích. Vybíral si podle svých slov údajně z více než dvacítky nabídek, tolik organizací ho prý vyzývalo k návratu. A pokud mu ČSSD návrat neumožní, poškodí podle Paroubka samu sebe.

Lubomír Zaorálek řekl ve Studiu Blesk na možný návrat Jiřího Paroubka do ČSSD, že byla chyba už i jeho odchod: 

Video  Paroubek se vrací? Myslel jsem, že dělá čínskou medicínu, rýpl si Zaorálek.  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Pokud se chce nejúspěšnější předseda ve 140leté historii strany vrátit, tak by se měli kolegové chovat velkoryseji. Myslím, že svým postojem poškodí sami sebe,“ dodal bývalý sociálně demokratický premiér pro Blesk. Nové vedení strany by podle Paroubka mělo vše v těchto dnech řešit s chladnou hlavou. „Poškodí jen sami sebe a měli by se podívat, v jaké situaci ta strana je,“ dodal Paroubek, který se v současné době rozvádí se svou ženou Petrou Paroubkovou, která mu případný návrat do politiky vyčítala.

 

dzery ( 19. června 2017 16:05 )

A jsou stále dzejší.Nepoužíval bych bejvalej.

1tigrusenka ( 19. června 2017 07:20 )

Mírov v teplákách a klepetech

dylina ( 19. června 2017 00:37 )

Bezcharakterní *** Paroubek.

ringo ( 18. června 2017 23:34 )

Jyrka kdysi prohlásil, že bude vládnout třeba i s Marťany. A nyní si po vyslechnutí blábolů z úst pánů z vedení ČSSD uvědomil, že Marťani už jsou tady, tak se hlásí do služby. Bohužel Marťanům se to nelíbí, tak Jyrka zase ostrouhá. Jaká škoda pro Česko.

lena40 ( 18. června 2017 23:27 )

Už zase. Nejdřív Sobotka - odstoupím, neodstoupím, teď Parub - vstoupí, nevstoupí. Ať si to svoje ČSSD přejmenují na Ústav. Aspoň bude konečně všem jasné, co se od nich dá čekat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa