Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Paroubek hlásí návrat do ČSSD. Zaorálek se diví: Čínské cvičení mu nestačí?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. června 2017
20:00

Expremiér Jiří Paroubek se vrací! S ČSSD se sice nerozešel v nejlepším, nyní se však stane jejím členem podruhé. A to v Cerhenicích na Kolínsku. Chce prý straně v těžkých časech pomoci. „Mě mrzí, že nám chce pomáhat až teď,“ řekl Blesk.cz šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. „S Jiřím Paroubkem se to nepovedlo. To byl takový nepovedený příběh,“ glosoval situaci volební lídr strany Lubomír Zaorálek (oba ČSSD). A ve studiu Blesku pak připomněl Paroubkovy čínské cviky.

„Vyplnil už přihlášku,“ prozradil ČTK o Jiřím Paroubkovi šéf kolínské ČSSD Marek Semerád. A tak to vypadá, že už je ruka v rukávě a expremiér, který byl členem sociální demokracie od roku 1989 do roku 2011, se vrátí zpět.

Paroubka měli ke vstupu vyzvat přímo členové cerhenické ČSSD. „Myslíme si, že pro sociální demokracii v současné situaci je to posila,“ uvedl Semerád. Schválit jeho přijetí by mohli již 26. června.

Paroubek je přitom bývalým předsedou ČSSD. Stranu vedl od května 2006, kdy nahradil Stanislava Grosse, do června 2010, kdy pro změnu jeho vystřídal nyní již také expředseda Bohuslav Sobotka.

Pokusil se poté prorazit do velké politiky s vlastním politickým projektem – stranou LEV 21 (Národní socialisté – levice 21. století). Tady mu ale pšenka nekvetla. Mimo politiku má Paroubek za sebou mj. i práci hlavního ekonoma předrevolučního podniku RaJ (Restaurace a jídelny). Zaujal i svou oblibou čínské medicíny a cviků. Nechyběl přitom ani v poslední podnikatelské delegaci, která vycestovala právě do Číny s prezidentem Milošem Zemanem.

VIDEO: Zaorálek o Paroubkovi: Říkal mi, že budu škemrat, aby mě vzal k sobě

Video  Paroubek se vrací? Myslel jsem, že dělá čínskou medicínu, rýpl si Zaorálek.  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Návrat Jiřího Paroubka členy současného vedení ČSSD poněkud zaskočil. Bylo to patrné i na novém volebním lídrovi strany Lubomíru Zaorálkovi. „Platí pravidla, my jsme demokratická strana, každý může požádat o vstup. Nikomu nebráníme,“ řekl Zaorálek na konci programové konference.

Zaorálek narážel na čínské cviky Paroubka

Posléze se však o Paroubkovi přece jen rozpovídal. „Svého času jsem pokládal za velmi nedobré, že Jiří Paroubek ze strany odešel a dokonce zakládal stranu novou,“ upozornil Zaorálek.

„Přál bych si, aby do budoucna sociálně demokratičtí předsedové se rozcházeli se stranami jiným způsobem. Já si velice cením právě toho, že Bohuslav Sobotka – jsem si prakticky jist – že nebude žádnou politickou stranu zakládat,“ říkal s narážkou na Paroubkovy politické aktivity po vystoupení z řad sociální demokracie.

„S Jiřím Paroubkem se to nepovedlo. To byl takový nepovedený příběh. Pokud se vrací, pro mě je těžké to komentovat. Já si myslím, že byla chyba, že tehdy odešel,“ dodal Zaorálek. 

Ve studiu Blesku pak volební lídr ČSSD upřesnil: „Já vím, že v poslední době se Jiří Paroubek věnuje spíš nějakým zábavným pořadům, které se týkají čínské medicíny. Zdá se mi, že je celkem v tomhle už daleko tomu, co se děje v této zemi. A také vím, že pokud někdo udělá takovou věc, že založí vlastní politickou stranu a jde proti té straně, tak ani to přijetí zpátky není tak jednoduché.“

Sklenák: Mrzí mě, že chce pomáhat až teď

Velmi podobně vidí situaci kolem Paroubka i šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Ten reagoval na Paroubkova slova pro iDnes.cz, kdy expremiér webu řekl, že měl vždy k ČSSD ideově blízko a dodal: „Ta strana je v těžké situaci, tak ji chci aspoň morálně podpořit.“

Co na to Sklenák? „Mě mrzí, že nám chce pomáhat až teď. Já si vzpomínám na situaci, kdy odešel z čela sociální demokracie, založil si vlastní projekt a myslím, že se nebudu mýlit – pokud ho budu citovat nepřesně, tak se omlouvám – říkal něco v tom smyslu, jestli sociální demokracie přežije bez něho, nebo on bez sociální demokracie. Zdá se, že ta jeho slova byla tehdy velmi sebevědomá,“ připomněl Paroubkovi. 

Pomoci straně se však nebrání. Více informací však k Paroubkovu návratu neměl a dozvěděl se to ostatně od novinářů. „V případě, že někdo vstupuje do strany poprvé, tak je ten režim trošku jiný, než když vstupuje podruhé,“ dodal obecně Sklenák.

VIDEO: Setkání staré gardy: Paroubek a Nečas v Číně

Video  Setkání staré gardy: Paroubek a Nečas v Číně!  - Blesk- Vera Renovica
Video se připravuje ...

 

Nezadat ( 18. června 2017 11:17 )

Proč se diví?Vždyť je to záchrana ČSSD.4.5% nesvéprávných idiotů a deebilů stranu ve volbách nezachrání a tak je Paroubek s Marťanami může udržet nad vodou.

vamberk ( 18. června 2017 09:51 )

LEV Paroubek "to myslí upřímně" s ČSSD - právě tak jako Standa Koloťuk a podvodník David Rath - chtějí jenom pomáhat straně. Sice při tom zázračně zbohatli, ale bylo to "Křišťálově čisté" - jak říkával nebožtík Gross. Tak jen do toho a pošlete přihlášku taky Rathovi.

hejhej ( 18. června 2017 09:51 )

O jednoho troubu více nebo méně, to už může být socanům jedno. Jenom si přeji, aby ČSSD skončila v politickém propadlišti.

sensey ( 18. června 2017 09:29 )

„Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty“ T. G. Masaryk

oldedek ( 18. června 2017 09:08 )

"Paroubek hlásí návrat do ČSSD..." Víc tu vaši "nápravu" jste završit nemohli !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa