Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Americký torpédoborec „vletěl“ do obchodní lodi. Na místě byli zranění

Torpédoborec vletěl do obchodní lodi
Torpédoborec vletěl do obchodní lodi  (Autor: twitter.com)
Autor: ČTK - 
17. června 2017
08:07

Torpédoborec americké armády se u pobřeží Japonska srazil s obchodní lodí plující pod filipínskou vlajkou, oznámila americká armáda v krátkém prohlášení. Podle japonské pobřežní stráže se pohřešuje sedm členů posádky torpédoborce, armáda to však nepotvrdila. Pouze uvedla, že jeden ze členů posádky byl přepraven do nemocnice.

Armáda uvedla, že požádala o asistenci japonskou pobřežní stráž. Záběry pořízené z helikoptéry a odvysílané japonskou televizní NHK ukázaly těžké škody na střední pravé části armádní lodě, která zůstala nehybná ve vodě. Na různých částech paluby se pohybovali lidé, píše agentura AP.

Podle námořnictva se dnes brzy ráno místního času loď Fitzgerald srazila s obchodní lodí 56 námořních mil (103 km) jihozápadně od japonského města Jokosuka, které leží jižně od Tokia a nachází se zde americká námořní základna. Armádní úředník uvedl, že na místě jsou zranění a tři oddělení lodi jsou zaplavená. Pobřežní stráž potvrdila částečné zaplavení lodě.

Agentura Reuters s odvoláním na informovaný zdroj uvedla, že podle počátečních zpráv je na palubě torpédoborce několik zraněných. Podle armády byl jeden námořník přepraven helikoptérou do nemocnice a japonská pobřežní stráž upřesnila, že měl zranění hlavy. Mluvčí sedmé flotily USA dodal, že nyní loď míří do přístavu a měla by tam být za několik hodin.

Posádka obchodní lodi, kterou je kontejnerová loď ACX Crystal, je podle dosavadních zpráv v pořádku.

Podobné incidenty jsou spíše řídké. V květnu se loď amerického námořnictva srazila s jihokorejskou rybářskou lodí, obě plavidla však byla schopná provozu.

Trajekt se 140 pasažéry narazil do zdi

Video  Trajekt se 140 pasažéry narazil do zdi  - Youtube
Video se připravuje ...

Desterz ( 17. června 2017 12:26 )

Na nástavbě bojové lodi, která se krom jiného chlubí svou obratností, vidím nejméně devět radarů. Myslím, že se americké námořnictvo zesměšnilo skutečně dokonale. Celá posádka se asi zrovna dívala na díl patrioticky sebeoslavného seriálu "Poslední loď"

19.3.1977 ( 17. června 2017 10:30 )

 V tom bude něco jiného ....v dnešní době a vůbec u válečné lodě? Nesmysl!

Bocian ( 17. června 2017 10:02 )

Japonci "Tora tora" né?

beavis1 ( 17. června 2017 09:33 )

Chraň si pravý bok - základní pravidlo na moři...330 idiotů v lodi za miliardu vjede do cesty kontejnerové lodi a nikdo nikde nepíše, čí je to vina...Kim se musí chechtat v slzách a plácat do stehen...

snehulak ( 17. června 2017 09:12 )

Bezesporu to byla jen nešťastná náhoda. Ono přehlédnout obrovskou kontejnerovou loď je typicky americké.

Zobrazit celou diskusi