Poběžovický zámek patří od devadesátých let obci. Stavba je ale jako by zakletá. „V minulosti byla již několikrát snaha přijít s plánem nějakého jejího smysluplného využití, ale vždy to ztroskotalo na nejednotnosti názorů těch, kteří byli do věci zainteresovaní,“ uvedl starosta obce Hynek Říha.

Pak ale vznikl spolek Poběžovice – Ronsperg, který se snaží organizovat workcampy a dobročinné akce, jež přitáhnou k zámku pozornost, sponzory a peníze. „Jsme před podepsáním memoranda mezi obcí a spolkem,“ řekl Říha s tím, že smlouva nastaví pravidla spolupráce. „Město se bude podílet na financování oprav a získávat dotace. Na spolku je pak snažit se propagovat zámek a získávat finance ze sbírek či darů,“ vysvětlil. Sbírka začne v červenci.

V nejbližší době plánuje spolek spustit kampaň, která má přinést peníze na novou střechu. Upozornit na ni měl i lidský had složený ze školáků a místních lidí, který vytvořil kruh kolem celé stavby. „Záběry z akce použijeme ve spotu, který bude poběžovický zámek propagovat a celou kampaň i odstartuje. V současné době dolaďujeme poslední detaily, abychom mohli vše co nejdříve spustit,“ řekla předsedkyně spolku Jana Podskalská.

 „Každý rok investujeme do oprav střechy asi 350 až 400 tisíc korun. A to nemá smysl. Takže jsme se rozhodli pro generální opravu, na kterou budeme potřebovat asi šest milionů korun,“ dodal Říha.

Dalším nutným krokem bude nové zaměření zámku a zpracování studie jeho využití. „Zaměření ze 70. a 80. let minulého století je nepřesné, technologie jsou dnes už jinde. Chceme získat 3D model a pak začnou diskuze o tom, jak postupovat v opravách a k čemu bude stavba sloužit. V této době zatím ještě tápeme,“ podotkl Říha.

Poběžovice byly původně hradem, na barokní zámek je nechal koncem 17. století přestavět plzeňský hejtman Matyáš Bohumír z Vunšic. Zámek několikrát změnil majitele, naposledy patřil šlechtickému rodu Coudenhove–Kalergi.

Zajímavou příslušnicí tohoto rodu byla hraběnka Mitsuko, původem Japonka, manželka rakousko – uherského diplomata Heinricha Coudenhove-Kalergi. Od roku 1906, po smrti manžela, sama spravovala rodový majetek. Po vzniku samostatného Československa přesídlila do Vídně, kde v roce 1941 zemřela. Pro svůj zajímavý život byla předlohou hlavní postavy japonského manga komiksu s názvem Lady Mitsuko.

Zámek Poběžovice potřebuje nutně opravit. Žila tu i hraběnka Mitsuko, podle které vznikl v Japonsku komiks.
Autor: Foto Blesk - Romana Vébrová a int