Petra je už na první pohled sympatická a musí být i psychicky odolná. Přestože se musí vyrovnávat s nejednou bolestí. „Životní zvrat přišel ze dne na den. Manžel večer usnul a ráno se už neprobudil,“ nerada vzpomíná sličná blondýnka.

Manžel přitom sportoval. Hrával volejbal, kopanou, florbal, plaval, věnoval se atletice. „Byla to ucpaná tepna,“ říká žena. Manželství trvalo 27 let, narodily se z něj tři děti. Nejstarší Petr (28), Karolína (25) a benjamínek Štěpán (8), malý velký judista.

Sama zůstala na péči o prvorozeného syna Petra (28), který se narodil s těžkým postižením. „Je mentálně na úrovni malého dítěte. Má práci v chráněné dílně. Jeho stav se bohužel neustále zhoršuje, ale »já tě nechci«, to synovi nikdy neřeknu,“ pokyvuje.

Přes nepřízeň osudu dokázala silná Petra radikálně změnit život. Vzdala se dobře placené manažerské práce, začala pomáhat druhým v mobilním hospici. „Ve Stromu života mě naučili, jak mohou pomoct lidem, kteří zažili něco podobného, jako má rodina. Člověk najednou začne život vnímat úplně jinak a váží si i maličkostí, které dříve neviděl,“ dodává.

Stromeček pomáhá dětem

Dětský klub Stromeček mobilního hospice Strom života je ve své podobě v Česku ojedinělý. Cílem klubu je ulehčit dětem od 3 do 15 let strádání po zesnulém rodiči, případně rodičích. Děti se schází jedenkrát za 14 dnů v hospici v Kostelní ulici.

Sama pomáhá druhým

„Petra říká, že jí ve Stromu života pomáháme, ale pravdou je, že i ona pomáhá nám. Péče o lidi, kteří ztratili někoho blízkého, je potřebná. Jsme rádi, že u nás funguje klub pro pozůstalé dospělé, i pro děti. Je místem, jež považují za bezpečné,“ řekla poradkyně pro pozůstalé a psychoterapeutka Andrea Radomská.

Fotogalerie
13 fotografií