Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

V EU mizí děti, končí v bordelech. Komise chce šestiletým brát otisky

Autor: Jaroslav Šimáček - 
18. června 2017
05:30

Děti migrantů se dál stávají terčem obchodníků s lidmi, varuje Evropská komise. K tomu, aby se žalostný stav zlepšil, navrhuje několik opatření. Její zpráva se ve čtvrtek probírala na půdě Poslanecké sněmovny při jednání výboru pro evropské záležitosti. „Ukazuje se, že spousta dětí se ztrácí v Evropě,“ hlesla poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09). Co s tím? EU nyní razí mj. včasnou identifikaci. Po které Češi volají dlouhodobě, upozorňuje Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

Děti migrantů – a ty bez doprovodu obzvlášť – jsou nadále vystavovány rizikům vykořisťování a obchodu s nimi. „Děti jsou obzvláště zranitelnou skupinou, na kterou se zaměřují obchodníci s lidmi, a riziko, že se stanou jejich oběťmi, se umocňuje počtem dětí přicházejících do EU,“ upozorňuje ve své poslední zprávě k migraci dětí Evropská komise.

Vyzývá proto členské státy, aby přijaly několik opatření zaměřených na prevenci násilí, vykořisťování a obchodování s dětmi, která by mohla stav zlepšit. Alespoň tak si to malují lidé z instituce, které vévodí Jean-Claude Juncker, jenž nedávno navštívil Prahu.

„Když se ztratí nezletilý soused, někdo ho hledá“

Záměr postarat se lépe o tyto děti kvituje i česká strana. I když ji Evropská komise v poslední době kritizuje za odmítání migračních kvót a chystá se s Českem, Maďarskem a Polskem odstartovat dokonce řízení.

„Chápu posílenou spolupráci v této oblasti,“ řekl Blesk.cz k problému mizících dětí poslanec Ondřej Benešík (KDU-ČSL), který vedl projednávání návrhu na výboru pro evropské záležitosti v Poslanecké sněmovně. „Děti jsou samozřejmě vystaveny daleko většímu riziku – různému zneužití na práci, jako sexuální otroci, jako různé volavky v trestné činnosti,“ podotýká.

Problémům se však nediví. „Když se ztratí nezletilý soused, někdo ho hledá, někdo si toho všimne. Jenže tyhle děti mají rodiče strašně daleko, pokud vůbec. Nikdo o nich neví, jsou tu jen vágně, nebo vůbec registrované,“ říká poslanec s tím, že je to o to větší důvod chránit vnější hranice a přicházející lidi poctivě registrovat. Mít je pod kontrolou, dodává Benešík.

Kritika ze strany Komise: Nezabraňujete tomu včas

Evropská komise však nyní členským státům vyčítá, že nevyužívají všechny možnosti, jak zabránit např. zmiňovanému obchodu s dětmi.

„Zvláštní pozornost by měla být věnována řešení potřeb dívek a chlapců, kteří mohli být oběťmi nějaké formy sexuálního nebo genderového násilí. Vnitrostátní systémy ochrany dětí a/nebo mechanismy boje proti obchodování s lidmi nejsou vždy využívány nebo nejsou využívány zavčas, ačkoli je to nezbytné,“ podotýká komise v dokumentu.

Ve svém sdělení „Ochrana migrujících dětí“ přináší sadu cílených „klíčových opatření“, která by bylo vhodné udělat. Chybí prý mj. postupy umožňující systematicky ohlašovat případy pohřešovaných dětí bez doprovodu a reagovat na ně. Chybí i lepší sdílení údajů.

VIDEO: Šéf Evropské komise Juncker nedávno navštívil Prahu

Státy EU by také měly zajistit odpovídající přijetí migrujících dětí v EU. „Ne vždy jsou přijímací zařízení uzpůsobena potřebám dětí a ne vždy jsou jejich zaměstnanci proškolení nebo kvalifikovaní pro práci s dětmi. Ne ve všech přijímacích zařízeních byla zavedena odpovídající opatření v oblasti ochrany a bezpečnosti dětí,“ uvádí dokument EK.

Chovancův náměstek: Nejde o revoluční opatření

„Dokument byl vydán v dubnu tohoto roku v reakci na rostoucí počet dětí přicházejících do EU bez doprovodu,“ říká náměstek ministra vnitra Jaroslav Strouhal.

Jako pozitivní označuje snahu o efektivnější a koordinovanou identifikaci migrujících dětí – včetně „snížení věkové hranice pro registraci otisků prstů ze 14 na šest let“. „Reaguje tak zejména na narůstající počet pohřešovaných dětí,“ upozorňuje Strouhal.

Další praktický krok, který ČR dle jeho slov vítá, je databáze evropské sítě opatrovníků. Evropská komise totiž vyzývá, aby byly migrujícím dětem bez doprovodu poskytovány možnosti alternativní péče, včetně té pěstounské. Podle Strouhala však je třeba vyvarovat se nepřiměřeného administrativního břemene.

Evropská komise dle jeho prohlášení přináší sice řadu užitečných iniciativ, „avšak zároveň neobsahuje nová revoluční opatření, která by zajistila faktické zlepšení stávající situace“.

Vydávají se za mladší

Pokud se do Evropy dostane dítě bez doprovodu, zaslouží veškerou péči, souhlasí poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09), zpravodajka dokumentu.

Připomíná, že Česko má dlouhodobé zkušenosti s tím, jak pracovat s dětmi migranty. „Já sama jsem měla možnost už před deseti, dvanácti lety navštívit zařízení pro děti migranty, které máme. Myslím si, že o nezletilé děti bez doprovodu se ČR umí postarat,“ míní Langšádlová. 

Jako problém však vidí to, že do EU nadále přichází často sice nezletilí chlapci, kteří jsou ale už skoro muži – tedy v rozmezí 16 až 18 let. „Zkrátka jsou sem vysíláni. A to ještě, jak nám potvrdili i zástupci policie na jihu Itálie, se vydávají za nezletilé i ti, u kterých se potom ukáže, že jim už 18 let bylo. Dokonce nám říkali, že z 50 testovaných mladých mužů se u 20 zpětně zjišťuje, že zkrátka nezletilí nejsou,“ přidává zkušenost z italského hotspotu.

Dle ní by mělo být rozlišováno, jestli jde o migrující dítě do 15 let, nebo o mladistvého – jak s tím u nás počítá i trestní řád.

Benešík: Lepší identifikaci jsme chtěli dávno

Že by se měly identifikace i rozpoznávání migrantů zlepšit, s tím souhlasí i předseda výboru Benešík. „Celá řada migrantů, protože jsou z trochu jiného prostředí a vypadají fyzicky jinak, hřeší na to, že vypadají, že jsou mladší a nezletilí, přitom to jsou třicetiletí lidé,“ řekl Blesk.cz.

„Pokud chceme někoho chránit – děti obzvlášť – musíme ho mít evidovaného. A jsme zpátky u kontroly při vstupu do Unie. A také musíme mít jistotu, že je to skutečně dítě. Ne zdaleka všude jsou systémy identifikace tak dobré jako u nás,“ pokračuje.

Podle něj má Česká republika dobře propracovaný systém, který je schopný určit řadu věcí. „Asi těžko je schopný určit, jestli ten člověk má 17 nebo 18 let, ale rozhodně je schopný určit plus minus dva roky,“ podotýká Benešík.

Při hovorech s pracovníky EAS (Podpůrná agentura pro azyl) nebo s německými kolegy mu přitom lidé potvrzují, že ztráty migrujících dětí v EU dál problém jsou. „Volný pohyb po Evropě, který je věc dobrá a snažíme se jej uchovat, má i tuto stranu mince, kdy je jednodušší páchat tuto trestnou činnost. Snaha hledat různé nástroje, aby se to minimalizovalo, je na místě,“ dodává Benešík.

Kvóty? Nesmysl a tragikomedie, míní lidovec

Za problémy s mizejícími dětmi si však může EU i částečně sama, naznačuje lidovec. „Se živelnou migrací sem přišel kdekdo. Kromě toho, že sem přišli i ti potenciálně nebezpeční, sem přišly třeba i děti. Vše začíná kontrolou při vstupu do EU. A tady to začíná,“ uvedl.

Ohledně kritiky Česka ze strany Komise za nedodržování migračních kvót pak říká: „Kvóty prostě nefungují. Chápu, že se formálně započal nějaký proces, ale co by měla Evropská komise udělat, je, chytit se za nos a přijít s jiným řešením místo nesmyslných kvót.

Paradoxní mu přijde to, že řízení bylo zahájeno proti těm, kteří nevzali ani jedno procento alokovaných uprchlíků. „Samo o sobě je to jedno procento trapné,“ říká Benešík a poukazuje na to, že Česko vzalo 12 lidí, zatímco jedno procento bylo cca 27 lidí.

„Kdybychom přijmuli dalších 15, u kterých by to nějaký Konvička pohlídal i sám a nikomu by to nevadilo, nebyl by to problém. Tohle udělali Slováci, kteří splnili jedno procento, přijali jednotky lidí a jsou ti hodní. Přijde mi to tragikomické. Je tu velký problém, kdy se bavíme o lidech, jsou to živé bytosti a my se bavíme o nich spíš jako číslech,“ kroutí hlavou Benešík a dodává, že diskuze kolem kvót podle něj podkopává kredit EU.

VIDEO: O Junckerovi a kvótách mluvil tento týden i Andrej Babiš. Jako argument vytáhl dokonce Jágra

Video se připravuje ...
Další videa