Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ohnivé peklo v Londýně: Bytový věžák zachvátil požár! Až desítky mrtvých!

Autor: ČTK ljš, shp - 
14. června 2017
18:00

Volání o pomoc, obří plameny a panika. Výškový bytový dům v londýnské čtvrti White City v noci na středu zachvátil rozsáhlý požár, který stále není pod kontrolou. Záchranáři do boje s plameny povolali 200 hasičů a 40 hasičských vozů. Příčina požáru domu zatím známa není. Londýnský starosta Sadiq Khan požár označil za vážnou událost. Zahynulo nejméně 12 lidí, obětí ale může být až několik desítek.

Z fotografií na Twitteru je patrné, že požár zasáhl celou stavbu, z oken ve všech patrech šlehají plameny. „Hoří od druhého až po nejvyšší patro,“ uvedli hasiči na Twitteru s tím, že budova má 27 podlaží. V budově bydlelo na 600 lidí.

Deník Daily Mail na svém webu napsal, že lidé z oken volali o pomoc a že někteří obyvatelé se snažili z bytů dostat s pomocí improvizovaných lan spletených z prostěradel.

„Viděli jsme padat trosky z budovy, slyšeli exploze, slyšeli zvuky tříštícího se skla,“ uvedl zpravodaj BBC s tím, že policie se snaží držet lidi mimo okolí požáru, neboť se obává zřícení budovy. Hořet začalo zhruba hodinu po půlnoci místního času (02:00 SELČ) a požár byl v noci podle médií viditelný ze vzdálenosti několika kilometrů.

"Je to velmi rozsáhlý a velmi silný požár, předpokládám, že londýnský hasičský sbor bude v terénu bojovat s tímto požárem nejméně dalších 24 hodin," řekla tisku kolem poledne zástupkyně hasičů Dany Cottonová a potvrdila, že hasiči stále zasahují uvnitř budovy. Vzhledem k rozsahu požáru podle mluvčí může trvat ještě několik dní, než budou známy všechny oběti.

Hasiči již prohledali téměř celou budovu, z níž vyprostili 65 přeživších, další se zachránili na vlastní pěst. Oheň dosud hoří na špatně přístupných místech a hasiči předpokládají, že jejich zásah potrvá nejméně do čtvrtečního rána. Expert kontrolující stabilitu vyhořelé budovy konstatoval, že její zhroucení nehrozí.

Hasiči: V domě zemřelo mnoho lidí

Policie nejprve uvedla, že na místě byli ošetřeni dva lidé poté, co se nadýchali kouře. Později uvedla, že lékařské péči se musela podrobit řada lidí. Hlášeno je přes 70 zraněných. Zranění 18 lidí jsou kritická. Před devátou hodinou ranní hasiči oznámili, že v domě zemřelo několik lidí. Podle posledních zpráv zahynulo nejméně 12 obyvatel. Podle Daily Mailu je jich až několik desítek v nejvyšších třech patrech podle zdroje deníku nepřežil nikdo. Mirror uvedl, že v plamenech zemřelo 10 až 15 lidí. Úřady předpokládají, že počet obětí ještě poroste.

"Bohužel nepředpokládám, že by byli uvnitř ještě nějací živí lidé," řekl novinářům Stuart Cundy z londýnské policie, podle něhož budou ve stále hořícím domě nalezeni spíše další lidé, které oheň zahubil.

Dům se jmenuje Grenfell Tower, je v něm podle médií 120 bytů a byl postaven v 70. letech minulého století, nedávno však prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Žilo v něm až 600 lidí ze slabších sociálních vrstev.

Fotogalerie Ohnivé peklo: Obrovský požár londýnského obytného domu 31 fotografií

Varování nebyla vyslyšena

Podle dostupných informací se vědělo, že je budova náchylná na požár. „Všechna naše varování nebyla vyslyšena. Předpovídali jsme, že katastrofa jako takto je jenom otázkou času,“ prohlásila podle britského Telegraphu skupina Grenfell Action Group. Před nebezpečím přitom varovala již v listopadu 2016.

Stavební firma, která prováděla nedávnou rekonstrukci objektu, podle agentury AP ujistila, že dodržela všechny požadované kontroly, požární předpisy a bezpečnostní standardy.

Podívejte se na živý přenos televize SkyNews:

bursik ( 14. června 2017 16:17 )

urcite horor life , Londyn dostava zabrat ostatne jako vsechna velka mesta EU , pozustali at podekuji te Angele M. co udelala totalni rozklad nasi Evropy a nemci si ji stale dokola voli ,blaznivou spinu neupravenou urcite ma spinave i spodni pradlo a tohle chodi z jedne schuze na druhou a vysledek je zero

anka ( 14. června 2017 13:54 )

opravdu???? asi tak, kdyby lidi zmenili svuj zivotni styl, dozivali by se vysokeho veku ve zdravi - ale ono je mnohem jednodussi svated vinu na vladu nebo EU, vidte. Jinak se mylite, akorat Rusaci a komunisti chteji odeji z EU, vsichno ostatni jsou radi, ze tam jsme.

sores ( 14. června 2017 13:01 )

Tak holt to černí muslimáci uspíšili a pomohli tomu! Jen je mi líto pokud to odnesla i slušná bílá rodina hlavně děti!

oliiiii3 ( 14. června 2017 12:06 )

Je to hrůza, nedavno jsem se divala na skleněné peklo, je to to samé

11karel11 ( 14. června 2017 11:58 )

Že by teroristé ? ...............Rakoviny je tu přespříliš, ale naše vláda se tváří jako , že se nic neděje, místo toho, aby tu obnovila zemědělství a vydala přísnější normy na potraviny. Česko je odpadliště jedovatých potravin z EU. Souhlasím s V. Klausem, že je čas odejít z EU, od diktátora, a postavit se na vlastní nohy a zajistit lidem bezpečnost ve své zemi. Referendum by to vyřešilo, protože většina lidí chce odejít z EU.

Zobrazit celou diskusi