Fazole jsou zdrojem vitaminu C a vitaminů skupiny B. Semeno obsahuje až třicet procent bílkovin a až padesát procent cukrů. Lusky mají vysoký podíl vlákniny; nedozrálé mají močopudné účinky, významné jsou ve stravě diabetiků, neboť snižují hladinu cukru v krvi.

Mohou být fazole jedovaté?

Samotná rostlina je jedovatá, nezralá zrna i lusky obsahují toxické bílkoviny toxalbuminy, jichž se zbavíte během vaření, kdy se rozloží. Fazole proto vždycky tepelně upravte.

Lusk, nebo semeno?

Při výběru odrůd záleží na tom, jaké máte pěstební podmínky a zda pro následné využití preferujete lusky nebo semeno, případně oboje.

• Zeleninové odrůdy se pěstují pro lusky. Oproti luštěninovým odrůdám jsou lusky tenčí, jemnější, křehčí, uvnitř nich chybí silná blána a po obvodu silná vlákna. Tyto odrůdy se používají přímo pro přípravu pokrmů nebo se nakládají či zmrazují.

• Luštěninové odrůdy mají větší a širší lusky a v nich i větší zrna. Lusk bývá na povrchu hrubší, a pro kuchyňskou úpravu je tudíž méně vhodný.

Zemina, stanoviště, zalévání

Pro úspěšné pěstování a odpovídající sklizeň potřebují fazole lehčí, až středně těžkou, mírně vlhkou neutrální půdu, která nesmí být často vystavena suchu. Stanoviště vybírejte na místě s dopoledním sluncem či v polostínu. Svědčí jim vyšší vzdušná vlhkost a teplota okolo dvaadvaceti stupňů, nevadí ale ani teploty vyšší či nižší, neklesají-li pod patnáct stupňů. Nejlépe budou rostliny prospívat, pokud budou mít dostatek teplých a slunečných dní. Nezapomínejte na hojnou pravidelnou zálivku. Především v období klíčení a při nasazování lusků nesmí půda vyschnout.

Kdy sázet fazole a jak na to

Výsev semen se provádí přímo na místo, a to po zmrzlých mužích, když teplota půdy neklesá pod deset stupňů. Podle počasí v období od poloviny května do konce června. Semena vzejdou za jeden až dva týdny. Po vzejití rostlin půdu opatrně nakypřete, aby ke kořínkům mohla vláha.

• Keříčkové odrůdy se vysévají do sponu čtyřicet krát třicet centimetrů.

• Semena pnoucího fazolu se vysévají po třech až šesti kusech do jedné jamky hluboké pět centimetrů na spon metr krát půl metru. K místu výsevu je třeba zapíchnout dostatečně pevně dvoumetrovou tyčku, po níž se budou výhony pnout. Nad jamkou můžete také vytvořit jehlanovou konstrukci z prutů. Dá se zakoupit i kovová, jež je určená pro okrasné pnoucí rostliny.

Popínavé fazole: Zelená clona proti nevítaným pohledům

Pnoucí fazole jsou také ideální popínavou letničkou. Hodí se i na místa, kde chcete vytvořit zelenou clonu, například k drátěným nebo mřížkovým plotům, dřevěným zástěnám. Ozelenit ale mohou i lodžii nebo balkon. Dobře porostou v průměrném truhlíku nebo v nádobě, když jim zajistíte obdobné podmínky jako v zahradě. Neutrální, středně těžkou půdu, bohatou zálivku a navíc pravidelné hnojení kombinovaným hnojivem. Výhonům poskytněte možnost přichytit se k dané ploše nebo je postupně vyvazujte. Jako opora pro pnutí jsou ideální různé mřížkové treláže, stačí ale i napnuté lanko či vlasec.

Sklizeň: Kdy jsou fazole zralé?

Ke kuchyňskému zpracování se používají nedozrálé lusky s ne zcela vyvinutými semeny. Zralost poznáte tak, že když lusk lehce ohnete, praskne. Sklizeň na zrno se provádí tehdy, když lusky zasychají a semena jsou pevná, dobře vyzrálá a zcela vybarvená. U pnoucího fazolu lusky dorůstají postupně, takže je můžete sklízet průběžně. U keříčkového dozrávají většinou najednou a sběr je spíše jednorázový.

Když se objeví choroby a škůdci

Existuje několik škůdců a chorob, které mohou ohrozit zdárný růst jinak téměř bezproblémových fazolí. Nepřáteli fazolí jsou mšice, svilušky a plži, plíseň šedá, rez fazolová, hnědá skvrnitost listů a bakteriální skvrnitost. Napadené rostliny ošetřete hned po vytvoření pravých lístků, a to buď chemickým postřikem v intervalech deseti dnů nebo biologickými preparáty, které mohou sloužit i jako prevence.

Ve vlhkém roce se doporučuje postřik například měďnatými přípravky proti houbovým chorobám. Fazole pěstované pro lusky ošetřujte jen do doby květů. Na zahradě nikdy nenechávejte zbytky otrhaných rostlin a po skončení vegetace vždy všechny rostliny zlikvidujte, aby se nestaly místem pro přezimování škůdců.

Předcházejte problémům

Nakupujte jen semena ošetřená proti chorobám. Pokud sázíte vlastní semena, ošetřete je před výsevem vhodným insekticidem a fungicidem. Semena luštěnin nevysévejte na místo, kde byly luštěniny v předchozím roce. Mnohé houby a škůdci z loňského roku dokáží v půdě nebo zbylých rostlinách přezimovat a napadnout novou úrodu.