Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lékaři bijí na poplach: Chybí dárci krve. Situace bude kritická, varují

Autor: zzu - 
14. června 2017
06:16

V Česku podle spolku Zdraví – Život chybí asi sto tisíc dárců krve, což považuje za alarmující. Za pár let by situace mohla být kritická. Loni navíc dárců ubylo o celá tři procenta, letos to má být dalších pět procent.

„V současnosti máme asi 200 tisíc dárců, podle evropských norem 100 tisíc chybí. Projekt ‚Smrt nemá šanci, když budeme dárci‘ děláme, abychom doplnili stav do legislativní podoby. Je to vždycky otázka poptávky a nabídky v rámci krve. V současné době jsou období, kdy je nedostatek vážný,“ vysvětlil šéf spolku Zdraví – Život Otakar Vaníček, který na nedostatek dárců poukazuje.

Akutní nedostatek podle Vaníčka nastává vždycky o prázdninách a měsíc až měsíc a půl po Novém roce. To ale není všechno. Rizikové je i každé chřipkové období, kdy chřipkou onemocní značná část dárců.

Jak zastavit krvácení z nosu? 

Video  Jak zastavit krvácení z nosu?  - Youtube/BPŽ
Video se připravuje ...

Sto tisíc lidí, kteří zatím chybí, by mělo posloužit jako určitá záloha právě na dobu epidemií a „hluchých“ období. „Ta záloha 100 tisíc je znát a navíc dárci ubývají – ať je to stářím, zdravotním stavem, nebo přecházejí na dárcovství placené plazmy. Pokud to tak necháme, tak to situaci ohrozí za pár let a bude se to potom těžko startovat. Teď je vhodná chvíle startovat, protože už jasně vidíme úbytky. Jestli budou dárci dál ubývat, tak to dojde tak daleko, že budeme krev za draho kupovat ze zahraničí. Je to za pět minut dvanáct,“ poukázal Vaníček.

Podle Vaníčka je nejdůležitější osvěta. I proto zítra odstartuje projekt „Smrt nemá šanci, když budeme dárci“. Jeho zahájení proběhne v Thomayerově nemocnici. Bude to tematicky na „Světový den dárců krve“. Akci podpoří patronka projektu herečka Bára Mottlová, která bude darovat krev, stejně jako Václav Upír Krejčí. Velmi příkladným darováním se zúčastní filmový kaskadér Rudolf Bok, jeho malá dcerka před nedávnem překonala leukémii.

Odpočet z daní

Každé darování krve je možné odečíst z daní. Dárci se tak vrátí přibližně dvě stě korun. „Motivovat veřejnost je těžké, nepomůže nic jiného než osvěta. Peníze do toho nikdo nedá. Existují jen daňové odpočty – v průměru je to 200 korun za jeden odběr. Je to morální aspekt na všech lidech, kteří to mohou říct svým kolegům, kolegyním, poukázat na dárcovství. Bohužel, i když je dnešní doba ekonomická, tak zdraví má pořád mnohem vyšší hodnotu. Krev je pořád bezplatná. Je to jenom na nás, na všech, kteří dárcovstvím můžeme pomoct nejen sobě, ale i všem ostatním,“ dodal Vaníček. Zajímavé bonusy ale nabízejí zdravotní pojišťovny.

Na co všechno má dárce nárok?
Co dostávají dárci krve? Co dostávají dárci krve? | Zuzana Zelenková

Krev je potřeba při těžkých úrazech, některých operacích a léčbě otrav.  Jsou na ni odkázáni například lidé s umělou ledvinou nebo zhoubnými nemocemi krve. Navíc se z krve vyrábí důležité léky pro nemocné s poruchami srážlivosti, léčbu poruch obranyschopnosti nebo třeba na léčbu popálenin.

Projekt „Smrt nemá šanci, když budeme dárci“ vymýšleli lidé ze spolku Zdraví – Život spolu s odborníky z transfuzních stanic přes půl roku. Lidé ze široké veřejnosti by se jeho pomocí mohli zamyslet, o čem dárcovství je a že by se mělo brát jako automatická součást lidského života. 

Zobrazit celou diskusi