Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bývalá starostka Tašova zpronevěřila statisíce: Z obecní kasy platila své dluhy i smetanu do kávy

Autor: Jana Ulrichová - 
12. června 2017
19:57

Přes 325 000 korun zpronevěřila z obecní kasy bývalá starostka Tašova na Ústecku Zdeňka Košvancová (48). Umořovala tak své dluhy. Soud ji v pondělí za zpronevěru a zneužití pravomoci potrestal podmínkou.

Bývalá starostka si rozsudek vyslechnout nepřišla. Už dříve se ale přiznala. Do potíží jí podle jejích slov dostal hotel Bonaparte v Chlumci, který chtěla s několika lidmi provozovat a zřídit v něm domov pro seniory. Aby získala úvěr, musela prý investovat do jeho oprav, a to téměř 2 miliony korun.

Bývalý majitel ale hotel zadlužil, takže čelila vymahačům. Neměla na pachtovné, bála se prý, že přijde o všechno, proto začala sahat do obecní kasy. Během dvou měsíců z ní odčerpala peníze osmkrát. Třikrát tak uhradila své soukromé půjčky a úvěry. V dalších čtyřech případech převedla obecní peníze na účet společnosti, ve které sama figurovala, a to jako úhradu gastrozařízení a pachtovného za hotel, v jednom případě zaplatila z obecních peněz sušenky a smetanu do kávy.

Podle obhájkyně chtěla hotel za každou cenu udržet a své investice v něm ochránit. Peníze prý zpronevěřit nechtěla. „Měla přislíbený úvěr, ze kterého chtěla vše vrátit,“ řekla. Záměr ale ztroskotal. Do hotelu nakonec vtrhli vymahači a Košvancovou a její známé z něj vyhnali.

Košvancová všeho litovala. Tvrdila, že do obecní kasy sáhla jen proto, že nevěděla kudy kam. Větší část dluhu už obci vrátila, zbytek jí nařídil zaplatit soud. Ten ji navíc potrestal podmíněným 28měsíčním trestem se zkušební dobou na 3,5 roku. 

U soudu vyšlo najevo, že Zdeňka Košvancová byla v minulosti už šestkrát soudně trestaná. Všechny prohřešky má už ale zahlazené, proto k nim soud nesměl přihlížet. Finanční potíže, a to nemalé, má stále. V loňském roce požádala o oddlužení. Podle insolvenčního rejstříku dluží téměř 3,8 milionu korun.

Video  Pokladník půjčoval peníze z banky, manko vyrovnával padělky!  - tv JOJ
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání